Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

PSA-PROV
Bild: Dan Hansson / SvD / TT

S vill införa obligatorisk screening av prostatacancer

Socialstyrelsen sa nyligen nej till allmän screening av prostatacancer med hjälp av PSA-prov. Nu vill Socialdemokraterna att testet ska bli obligatorisk för män över 50 år i Västra Götaland.

– Vi har avvaktat ett nationellt beslut om PSA-provtagning. När Socialstyrelsen nu väljer att avvakta anser vi att VGR ska ta på sig ledartröjan, gå före och bana väg för övriga landet, säger Håkan Linnarsson (S), regionråd i opposition.

Varje år drabbas 1700 män i Västra Götaland av prostatacancer. 400 av dessa dör varje år av sjukdomen, vilket är dubbelt så många jämfört med för 40 år sedan.

Inte tillräckligt träffsäkert

Den 12 februari i år kom Socialstyrelsen med nya nationella riktlinjer gällande allmän screening av prostatacancer, så kallade PSA-prov som mäter mängden prostataspecifikt antagen i blodet. Provet anses inte tillräckligt träffsäkert då ett högt värde kan bero på andra orsaker än cancer.

LÄS OCKSÅ: Ingen allmän screening för prostatacancer

Under onsdagen gick Socialdemokraterna i Västra Götaland ut med ett pressmeddelande där de föreslår att att regionen ska starta organiserade PSA-tester för män från 50 år. Man menar att det redan idag görs mycket provtagningar inom VGR, men att flera av dessa görs på egen begäran.

– Det är främst män med hög utbildning och god ekonomi som tar initiativ och låter testa sig. Det skapar en ojämlikhet i vården som vi inte kan acceptera, säger Jim Aleberg, (S).

Sveriedemokraterna motionerade i frågan redan 2015 men fick då avslag.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M), säger att de styrande partierna i regionen inte har för avsikt att ifrågasätta Socialstyrelsens beslut:

– Vi brukar alltid följa Socialstyrelsens anvisningar och gör inte politik av sådana här grejer, säger han.

Mest läst