S-löfte: inga särskilt utsatta områden om tio år

Socialdemokraterna lovar att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden om tio år. Centerpartiet vill få bort två utsatta områden under nästa mandatperiod. Övriga allianspartier lovar 33 miljoner kronor till ökad trygghet i staden.

ANNONS
|

Att tryggheten är en av valårets stora frågor råder ingen tvekan om – och under måndagen kom tre tunga utspel.

• I Göteborg finns i dagsläget sju särskilt utsatta områden. Socialdemokraterna lovar att de ska vara borta 2028. För att förverkliga löftet vill man sjösätta ett 15-punktsprogram. Det handlar bland annat att om att det i varje stadsdel ska finnas "insatsledare" som samordnar arbetet när något inträffar och att inrätta en central analysfunktion, som ska följa utvecklingen i områdena för att kunna sätta in insatser med större precision.

LÄS MER:"Jobben viktigast för att lyfta Hammarkullen"

"Hit, men inte längre"

Delar av förslaget är känt sedan tidigare – som att föreningsstödet ska utgå i från tydligt demokratiska kriterier, att bygga ihop staden samt ett utökat stöd till föreningslivet i utsatta områden.

ANNONS

– Vi jobbar jättebra med mycket redan i dag, men vi har inte den samordning som krävs. Att löftet sträcker sig tio år fram i tiden innebär inte att vi ska vänta tills dess med att göra något. Arbetet börjar nu. Det handlar om att visa: hit, men inte längre, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Hon betonar att mycket går åt rätt håll även i de utsatta delarna av staden, men att livsmöjligheterna för många människor beskärs: det är hedersförtryck, klanifiering och extremism. Vid ett flertal tillfällen under pressträffen pekar hon på den problematik som GP lyfter i artikelserien "I religionens namn".

– Det är smärtsamt att konstatera att vi har de här problemen i Göteborg. Men vi måste se dem i vitögat, säger Ann-Sofie Hermansson.

Har inte råd med större klyvning

• Även Centerpartiet, som i dag står utanför kommunfullmäktige, går till val på att bryta utvecklingen i stadens utsatta områden. Partiet lanserade under måndagen ett åttapunktsprogram som ska syfta till att två av dem försvinner under mandatperioden.

– Om vi inte gör någonting kommer det att leda till en ännu större klyvning av Göteborg och det har vi inte råd med, säger Emmyly Bönfors, ordförande i Centerpartiet i Göteborg.

Hon säger att många av de förslag Socialdemokraterna för fram är bra – men att hon inte förstår varför de inte lagts fram tidigare.

ANNONS

– Det här är problem som vuxit fram under lång tid och det är som att socialdemokraterna inte är riktigt medvetna om vad som skapat problemen. Jag tycker att de missar det här med jobben och vikten av att bygga blandat. Vi vill se en blandning av upplåtelseformer i alla områden, säger Emmyly Bönfors.

Vill ha mer kameror

• Övriga allianspartier – Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna – lovade under måndagen 33 miljoner kronor till ökad trygghet i staden. Det är en del av partiernas gemensamma budget som presenteras i sin helhet i nästa vecka.

Den största potten – 8 miljoner kronor – avsätts till ökad kameraövervakning, 6 miljoner kronor satsas på fler ordningsvakter, 5 miljoner satsas i kampen mot våldsbejakande extremism.

– Vi vill ta första steget mot att återta förtroendet för rättsstaten, säger Jonas Ransgård (M).

Han säger att det är bra att även Socialdemokraterna "börjat tänka" på den här typen av frågor, men tycker att mycket saknas i partiets förslag.

– De har helt missat vikten av skolresultat. Det är en påfallande lucka med det här programmet att det inte finns med. Vi skulle också vilja ha en central samordning av insatser över staden, säger han.

FAKTA: Utspelen om ökad trygghet

Socialdemokraterna lovar att Göteborg inte ska ha några särskilt utsatta områden 2028. Löftet ska infrias med hjälp av ett program som i korthet handlar om:

Att en insatsledare i varje stadsdel ska ha övergripande ansvar och befogenheter när något hänt. Hela staden ska bistå insatsledaren när något skett.

Att personal som möter extrema grupper eller personer ska få hjälp och skydd och att en central analysfunktion ska skapas.

Omtag för en välfungerande skola och ett ökat demokratiarbete i skola/förskola. Demokratikriterier i föreningsstödet.

Ordning och reda i hyresmarknaden, stöd till avhoppare.

Styr in arbetslösa män på rätt spår. Motarbeta knarket. Starkare arbete mot hedersförtryck.

Att bygga bort segregationen och lyfta föreningslivet i utsatta områden. Främja goda krafter.

Centerpartiet vill få bort två områden från polisens lista över utsatta områden inom fyra år. Åtta åtgärder föreslås:

Punktmarkera kriminella. Nolltolerans.

Sök upp alla unga på glid.

Vänd problemskolor till toppskolor.

Fyll minst halva ungdomarnas tid efter skolan.

Integrationsförskolor för alla barn.

Mer butiker och öppna verksamheter i stadsbilden.

Låt alla boende få köpa sina bostäder.

Fler Business improvement districts.

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna presenterade under måndagen en budgetsatsning om 33 miljoner kronor för ökad trygghet. Paketet innehåller:

Samordning trygghetsfrämjande tjänster. (500 000 kronor).

Fler bevakade områden. (6 miljoner).

Fler övervakningskameror. (8 miljoner).

Bekämpa våldsbejakande extremism. (5 miljoner).

Ökad kompetens för att stödja avhoppare. (4.5 miljoner).

Stöd till trygghetsfrämjande föreningar. (3 miljoner).

Ordningsvakter. (6 miljoner).

ANNONS