Ann-Sofie Hermansson (S) vill inte säga om hon vill samarbeta med Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V) efter valet.
Ann-Sofie Hermansson (S) vill inte säga om hon vill samarbeta med Ulf Kamne (MP) och Daniel Bernmar (V) efter valet. Bild: Anders Ylander

S kan överge MP och V efter valet

Socialdemokraterna kan överge sina samarbetspartners Miljöpartiet och Vänsterpartiet efter valet.
– Hur mycket sosse man än är måste man ta ansvar för att staden måste styras, då kan man inte bestämma sånt här i förväg, säger S-ledaren Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS

Den rödgröna mandatperiodens sista år har varit ett turbulent sådant.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika uppfattningar i vissa frågor, men vi har trots allt röstat igenom en budget i fullmäktige. De här tre koalitionspartierna ska allt hålla ihop mandatperioden ut, säger kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S).

Med en månad kvar av mandatperioden är det dock oklart om S vill fortsätta samarbetet efter valet. Ann-Sofie Hermansson utesluter bara SD. I övrigt inväntar hon valresultatet.

– Vi har ett politiskt läge där vi inte kan bestämma vilka vi samarbetar med innan valet. Det vore oansvarigt. Jag tycker att det är hederligare att säga som det är, vi vet inte hur det går i valet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:POL: rödgrön spricka, analys

I GP/Sifos senaste opinionsmätning från juni fick S rekordlåga 14,7 procent, M fick 18,8 procent, medan det nya partiet Demokraterna blev näst störst med 18,3 procent. Varken de rödgröna eller Alliansen är stora nog att bilda egen majoritet och i slutändan kan hela elva partier ta plats i fullmäktige i höst.

– Det är klart att vi rödgröna av tradition har haft liknande uppfattningar, men det har också funnits andra koalitioner runtom i landet.

Men samarbetar du hellre med Alliansen än med de rödgröna?

– Jag håller mig till ursprungsidén, jag samarbetar inte med SD. Men i övrigt uttalar jag mig inte innan valresultatet.

Om du skulle önska då, oavsett valresultatet?

– Jag önskar ingenting. Jag önskar att S får så mycket mandat som möjligt, i övrigt får vi utläsa valresultatet sedan.

"Blir full i skratt"

Miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne säger att det inte är särskilt kraftfullt att flirta med någon som inte är intresserad och att det här inte rör honom i ryggen.

– Jag blir lite full i skratt, i förrförra valet hotade S med att MP kan tänka sig att jobba med Alliansen. Nu är de ute och vill göra detsamma. Det ger bara en bild av deras desperation, eller förvirring, säger han.

ANNONS

Han vill inte överdriva meningsskiljaktigheterna och säger att de i de allra flesta fall kommer överens.

Ulf Kamne säger att S har svängt och är mindre inriktade på en generös politik för ensamkommande och blandar ihop korten när det gäller extremism.

– Soffan (Ann-Sofie Hermansson) pratar jättemycket om hedersförtryck, som om det inte finns någon annan som håller med. Man målar upp det som att vi inte jobbade med frågan, men det stämmer ju inte.

LÄS MER:Hermansson (S): "Vi har tassat på tå för länge"

Ann-Sofie Hermansson tog över S ledarpost 2016, mitt i mandatperioden, och Ulf Kamne säger att den nya ledningen har försökt backa i budgetförhandlingar, exempelvis när det gäller en överenskommelse om cykelinvesteringar.

– Det här har vi haft mycket bråk om.

– Vi har ett samarbetsavtal med S och V som vi skrev med en annan socialdemokratisk ledning. Den nya ledningen har haft svårt att uppfylla det den lovade, säger han.

Men vill ni helst se ett rödgrönt samarbete?

– Den rimligaste gissningen är att det är lättast att få till ett rödgrönt styre. Men det finns många andra möjliga konstellationer, säger han.

Han utesluter dock samarbete med SD och säger att det kan bli svårt att komma överens med M och D.

ANNONS

"S har gått högerut"

Även Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar säger att S har ändrat riktning.

– Det är ingen hemlighet att Socialdemokraterna har gått högerut och fjärmat sig från det rödgröna samarbetet.

Efter ett budgetbråk i december uttryckte han oro över att samarbetet inte överlever fram till valet. Nu tonar han ned striderna mellan partierna.

– Relationerna är goda i den bemärkelsen att vi har ett samarbete. Jag uppfattar inte att vi har några större bråk. Vi kommer överens i nio frågor av tio, det är mer än vad Alliansen gör.

Vill du se ett rödgrönt samarbete efter valet?

– För mig är det självklart.

Fakta: Här är de rödgrönas strider

September - 17:

* MP och V är oense med S om ensamkommande.

November -17:

* S ville genomföra bytesaffären av hyreshusen i Rannebergen, V och MP var rejält kritiska.

Februari:

* De rödgröna överger den gemensamma kommunikationsstrategin.

* S får igenom en satsning på fördubbling av turismen till Göteborg. V och MP är kritiska och menar att det är dåligt för klimatet.

April: S och Alliansen kommer överens i arenafrågan. V hoppar av diskussionerna, och MP sågar förslaget.

Maj: De rödgröna bråkar om extremism och hedersförtryck inför öppen ridå.

Juli: S anklagar V för att ha band till extremister, V biter ifrån.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS