Så vill nya delägaren förändra GP

Han är gift med Peter Hjörnes systerdotter och går nu, tillsammans med Ernström & Co, in som delägare i Stampen. Så här tänker han om Göteborgs-Postens framtid.

ANNONS
|

Det snart hundraåriga investeringsbolaget Ernström & Co går sammanlagt in med 27 miljoner i Stampen. Därmed blir ägarfamiljen Hobohm-Hielte den näststörsta delägaren i Stampen efter Peter Hjörne och hans familj. Fabian Hielte är företagets vd och har ett bubblande leende när han ger beskedet om det nya delägarskapet.

— Det känns fantastiskt roligt att kunna presentera detta efter den tuffa period Stampen gått igenom. Det har varit ett ganska allvarligtläge. Jag tror det kan tabort mycket av den oro som många medarbetare känt under lång tid. Jag tror det är allas känsla idag –man har precis kommit ut från akuten,säger Fabian Hielte som till vardags pendlar mellan Göteborg och familjen i England.

ANNONS

Vad är skälet till att investera i Stampen?

—Det finns två tydliga skäl. Dels det kommersielladär vi ser Stampen som en attraktiv investering. Men kanske framförallt för att vi tror det ärviktigt att vi kan ha kvar en stark oberoende medieplattform i Västsverige som Göteborgs-Posten är. Vi tyckerdet ärsärskilt viktigt ien tid då hela dagspressen ärpressad. Man ser delvis konsekvenserna av det i en generation som får väldigt filtrerade nyheter.

Hur ser du på de andra investerarna och er anknytning till Västsverige?

— Jag tycker det är en intressant blandning. Alla utom Björn (Savén)har en stark Göteborgsanknytningoch alla har ett stort engagemang för tidningar och media. Jag tror att alla i Göteborg vet att såna som Stena till exempelhar det engagemanget. Även för Göteborg.Häromdagen räddade deju Ostindiefararen, säger Fabian Hielte.

Kommer ni att göra förändringar bland Stampens ledning?

— Vi går in i den här investeringen med förtroende för den ledning som finns. Men tanken är att vi ska hitta ett par duktiga individer som kan vara med och påverka i styrelsen den närmaste tiden. Troligtvis blir det efter nyår.

Vad är din egen relation till medier?

— Jag ären gammal tidnings-junkie sen barnsben. Jag försöker läsa varje dag. Jag läser främst Göteborgs-Posten, Dagens Industri ochFinancial Times.Men det är givetvis svårt att alltid hinna med. Jag går likt många andra över till att läsa på paddan.

ANNONS

Skulle du vilja förändra GP?

—Det finns en gammal tradition att separeraägandet från det redaktionella och det kommer vi hålla oss till. Som nya ägare kommer vi inte vilja gå in och påverka innehållet. Däremot kan man ha ett krav om att vi ska leverera ett så bra innehåll som möjligt. Och att vi ska bli ännu bättre digitalt.

Hur ser du på framtiden? Vilken journalistik skulle du vilja att man satsar på?

— Bra fråga.Jag tycker GP är väldigt bra på sitt granskande innehåll. Bland annat på det sätt man granskat Göteborgs-politiken. Men jag tror att det viktigaste är bredden. Göteborg är en vital stad ochbehöver en oberoende tidning som både bevakar, gräver, emellanåt hyllar och skriver om sport. Det är en del av ett välfungerande samhälle.

ANNONS