Tobias Billström besökte under fredagen Judiska församlingen i Göteborg.
Tobias Billström besökte under fredagen Judiska församlingen i Göteborg. Bild: Lars Pehrson/TT/Thomas Johansson

Så vill M stoppa brott mot religiösa

10 miljoner kronor årligen till trossamfunds säkerhetsarbete och ett förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer. Det är några av förslagen som Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, presenterade när han besökte Judiska församlingen i Göteborg.

ANNONS

Det var den nionde september förra året som ett maskerat ungdomsgäng kastade brandbomber mot Judiska församlingens lokaler i centrala Göteborg.

Av ett tiotal personer som befann sig på platsen identifierades tre. I juni dömdes de till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

Efter attacken bad Judiska församlingen Justitiedepartementet om ekonomiskt krisstöd eftersom man påstod att man redan före angreppet lade 53 procent av sina medlemsavgifter på säkerhetsarbete.

LÄS MER:Domen efter attacken mot synagogan

LÄS MER:Judiska församlingen ber regeringen om säkerhetspengar

Moderaternas gruppledare träffade Judiska församlingen

Under fredagen träffade Tobias Billström Judiska församlingen i Göteborg. Samtalet skulle handla om säkerhetsläget för religiösa verksamheter och antisemitism i samhället.

Moderaterna presenterade i samband med mötet också vallöften som rör trossamfundens säkerhetsarbeten. Bland annat att de ska få ett stöd på 10 miljoner kronor årligen.

ANNONS

– Judiska församlingen här i Göteborg berättar alltså att de lägger hälften av sina medlemsavgifter på säkerhet. Tänk om man skulle översätta det till en annan organisation. En fotbollsklubb till exempel. Det är svårt att förställa sig, säger Tobias Billström.

Stödet ska delas ut till de trossamfund där pengarna gör mest nytta vilket inte nödvändigtvis behöver innebära judiska församlingar menar gruppledaren.

– Men det är ingen hemlighet att de judiska grupperna i Sverige är väldigt utsatta, säger Tobias Billström.

LÄS MER:M vill riva upp regeringens politik – direkt efter valet

M: Ökad dialog och kunskap är nyckeln

Moderaten lyfte också ett tidigare förslag om förbud att delta i våldsbejakande organisationer. Han påpekade även vikten av en ökad dialog med det judiska civilsamhället och en ökad kunskap om antisemitism.

Tobias Billström säger att han i samband med mötet gladdes att höra om det samarbete som finns mellan skolor i Göteborg och Judiska församlingen.

– De får berättat om vad judendom är och den historiska bakgrunden för judarna i Göteborg. Men också om förintelsen naturligtvis och vad den här inneburit. Den erfarenheten är viktig för att vaccinera människor. Det gav mig hopp och visar att antisemitism går att bekämpa.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS