Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Stina Svensson, gruppledare för Feministiskt initiativ. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Så vill FI förändra Göteborg efter valet

  Feministiskt initiativ går till val på stärkt stöd för papperslösa, EU-migranter, ensamkommande och kvinno- och tjejjourer.
  – Göteborg behöver ta ett större ansvar, säger partiets gruppledare Stina Svensson.

  Mycket tyder på att Feministiskt initiativ kommer att sitta i kommunfullmäktige även under nästa mandatperiod.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I GP/Sifos senaste lokala mätning har det rosa partiet ett stöd på fyra procent, vilket är klart över den nya tvåprocentsspärren.

  I veckan presenterade partiet sin valplattform, som ger en fingervisning på vilken politik FI vill driva under nästa mandatperiod.

  En av de viktigaste frågorna handlar om att staden ska förbättra sitt stödjande arbete för utsatta EU-migranter och papperslösa. Personer som har sin hemvist i Göteborg ska få ta del av kommunens verksamhet och skyddsnät oavsett om de saknar legal status.

  – Kommunen måste ta ett större ansvar, det handlar om att skapa en fristad. Papperslösa kvinnor är särskilt utsatta, man ska inte behöva hamna i våldssituationer och vara rädd för att söka hjälp för att man eventuellt kan bli angiven, säger Stina Svensson, gruppledare (FI).

  Ensamkommande en viktig fråga

  Frågan om ensamkommande är en hjärtefråga för partiet, och en av anledningarna att FI drog sig ur samarbetet med de rödgröna.

  I dagsläget skickas ensamkommande unga som har skrivits upp i åldern eller fyllt 18 tillbaka till Migrationsverkets boenden, men vissa söker sig tillbaka till Göteborg där de har sin skolgång eller sitt sociala nätverk.

  Gruppen får vända sig till frivilligorganisationer som Agape för att få tak över huvudet. FI vill att organisationerna får ett utökat stöd av kommunen.

  – I dag hamnar de i svåra situationer där de blir utsatta av människor som vill dem illa, allt för att de inte kan få tag på boende och annat stöd i staden, säger Stina Svensson.

  Partiet vill även på sikt införa gratis kollektivtrafik. För kommunens del handlar det om att tillföra subventioner, eftersom det är Västra Götalandsregionen som äger frågan och inte Göteborg stad.

  – Det är en långsiktig ambition. Ett första steg handlar om att införa gratis kollektivtrafik dygnet runt för alla pensionärer, förklarar Stina Svensson.

  Vill införa bilfri söndag

  FI vill även ha en bilfri söndag varje månad i centrala Göteborg. I det långa loppet handlar det om att skapa en bilfri innerstad.

  – Jag tror många kanske är rädda för en förändring, men att detta kan vara ett första steg. Vi kan stänga innerstan och testa detta, för att se hur det faller ut, säger Stina Svensson.

  FI vill också att det ekonomiska stödet till kvinno- och tjejjourer ska vara långsiktigt och permanent. Detta ska gå till att anställa mer personal, men innebär även att jourerna inte ska behöva söka nytt stöd årligen.

  – Våldet finns hela tiden, och det ökar ständigt. Jourerna behöver få lugn och ro i sitt arbete, inte behöva lägga ner så mycket av sin tid på att ansöka om medel hela tiden. Dessutom behövs utökat stöd för att skapa fler skyddade boenden, säger Stina Svensson.

  Liberalerna: "Sånt blir bara jippobetonat"

  Helene Odenjung, gruppledare (L), håller med om att den sistnämnda satsningen är viktig.

  – Jag tycker det är bra att de tycker som vi, även om vi gör det på olika sätt. Det är viktigt att säkra stödet till kvinnojourer, konstaterar hon.

  På sikt vill FI införa ett tvålärarsystem i stadens skolor, det ifrågasätter Helene Odenjung starkt.

  – Det är ett utopiskt förslag, vi står inför en lärarbrist redan som det är, säger hon.

  Hon riktar även kritik mot idén att införa en bilfri söndag i månaden.

  – Jag tycker sånt bara blir jippobetonat, man måste bygga ut en bra kollektivtrafik så att man väljer det över bilen. Att bara stänga av trafiken några dagar om året kommer inte få rätt effekt, säger hon.

  FAKTA: Feministiskt initiativs valplattform

  • Fler boendeplatser och bättre stöd för hemlösa EU-migranter och papperslösa.

  • Utöka allmännyttan med kravet på att mer än hälften som byggs blir hyresrätter.

  • Överanställa inom högt belastade kvinnodominerade kommunala yrken, detta ska minska både de höga sjukskrivningsantalen så väl som kostnader för vikarier.

  • Göteborg stad ska i upphandling ställa krav mot sexualiserad reklam.

  • Stegvis arbetstidsförkortning

  • Ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år ska få möjlighet att bo kvar i staden.

  • Frivilligorganisationer och sociala rörelser som arbetar med ensamkommande ungdomar, papperslösa och utsatta EU-medborgare ska få utökat stöd.

  • Införa gratis kollektivtrafik, inledningsvis för alla pensionärer.

  • Införa en bilfri söndag i innerstaden.

  • Papperslösa kvinnor ska känna sig trygga i att söka hjälp i kommunen.

  • Ekonomiskt stöd till kvinno- och tjejjourer ska vara långsiktigt och permanent.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.