Att preventivmedel kostar pengar bidrar till att aborterna ökar i områden som domineras av invånare med låga löner och låg utbildning. Det anser Anneli Ekman, barnmorska vid Hisingens ungdomsmottagning sedan sex år som vill att medlen ska vara kostnadsfria.
Att preventivmedel kostar pengar bidrar till att aborterna ökar i områden som domineras av invånare med låga löner och låg utbildning. Det anser Anneli Ekman, barnmorska vid Hisingens ungdomsmottagning sedan sex år som vill att medlen ska vara kostnadsfria.

Så vill barnmorskan komma åt oönskade graviditeter bland unga

Höj åldersgränsen för gratis preventivmedel till 25 år och låt ungdomsmottagningarna arbeta mer aktivt även på gymnasiet. Så enkelt tror barnmorskan Anneli Ekman att oplanerade graviditeter kan minska i alla grupper.

ANNONS
|

I dag är alla preventivmedel gratis upp till 18 år. En gräns som höjs till 21 år nästa år.

– Visst är det bra att åldergränsen höjs, men det räcker inte. De flesta aborter sker mellan 20 och 24 år och därför borde gränsen ligga på 25 år. Jag hade en ungdom häromdagen, som var tung missbrukare och verkligen i behov av preventivmedel men hon hade inga pengar och kunde inte hämta ut sin p-stav, säger Anneli Ekman, barnmorska vid Hisingens ungdomsmottagning.

Kvinnor mellan 22 och 25 år får efter årsskiftet betala 100 kronor per år om de använder de mest vanliga preventivmedlen. För det är inte alla preventivmedel som i dag av omfattas av läkemedelsrabatten, exempelvis p-ring och p-plåster. De används av tonåringar där andra preventivmedel inte fungerar och då till en kostnad av 1 200 kronor per år.

ANNONS

– Alla trivs inte med att operera in ett implantat i form av en p-stav och alla kan inte ha spiral. En p-ring kan man själv sätta in och ut och plåster ska bytas regelbundet. Det ger den enskilde en möjlighet att själv sluta använda medlet om det inte skulle fungera. Därför tycker jag att alla preventivmedel ska vara gratis och prissättningen ska vara lika över hela landet, säger Anneli Ekman.

I dag får samtliga högstadielever i Göteborgs kommun ett erbjudande om ett möte med ungdomsmottagningen i årskurs 8 eller årskurs 9. Till ungdomsmottagningen kan även minderåriga vända sig utan föräldrarnas kännedom.

– De flesta gör sin sexdebut andra året på gymnasiet och på högstadiet är inte alla elever på den nivån att de är mottagliga för vår information. Därför tror jag att det skulle kunna göra stor skillnad om eleverna på gymnasiet får samma erbjudande om kontakt med oss som på högstadiet. Som det är i dag gör vi bara punktinsatser på gymnasiet, säger Anneli Ekman.

Att oplanerade graviditeter ökar i områden som domineras av invånare med låg utbildning och låga inkomster förvånar inte:

– Nej, den generella hälsan är sämre i sådana områden och där ingår även den sexuella hälsan, där tidig sexdebut är en riskfaktor liksom tidig alkoholdebut och högt BMI. Det är viktigt att den här gruppen identifieras för att kunna göra rätt insatser men vi kategoriserar inte våra besökare på det sättet. Vi kan inte tvinga tonåringar att komma tillbaka till oss även om vi har bokat ett återbesök, säger Anneli Ekman.

ANNONS

Marina Johansson (S) är kommunalråd i Göteborgs kommun med ansvar för sociala frågor och folkhälsa.

– Vi har avsatt fem miljoner i nästa års budget för att ta fram en handlingsplan för bland annat sexuell och reproduktiv hälsa. Det handlar om sex- och samlevnad i skolan, elevhälsans och ungdomsmottagningarnas arbete. Vi vet att ojämlikheten slår igenom på alla parametrar och även när det gäller oönskade graviditeter och vi behöver jobba mer med riktade insatser mot den gruppen av unga kvinnor, säger hon.

De senaste åren har hormonspiralen vunnit mark bland de unga kvinnorna vid Hisingens ungdomsmottagning. 2011 fick 19 av mottagningens besökare spiral och motsvarande siffra för fram till den 16 november i år var 190 spiraler. Något som välkomnas av Anneli Ekman.

– Unga kvinnor är högfertila och spiral är ett extremt säkert preventivmedel. Det finns en bild av att kvinnor som inte fött barn inte kan ha spiral, men det stämmer inte, säger hon.

ANNONS