Så tränar skolpersonal för att hantera terrorattack

När eleverna är på höstlov förbereder sig personalen på Hvitfeldtska gymnasiet för det värsta tänkbara. Under veckan har de övat på hur de ska agera om skolan utsätts för en eventuell terrorattack.
– Om dörren sparkas in av en beväpnad gärningsman så finns det bara två val – antingen försöka göra någonting eller så dör du, säger kursledaren Niklas Bogestål.

ANNONS
|

Pulsen stiger snabbt när en bredaxlad och pistolbeväpnad angripare rusar in i klassrummet. Från en högtalare dånar buller och panikvrål uppskruvat till max vilket hindrar alla typer av subtil kommunikation. Snabbast möjligt ska nu fyra av personalen på Hvitfeldtska gymnasiet brotta ner mannen på golvet och avväpna honom.

Övningen är en del av en skolsäkerhetskurs där de anställda ska lära sig att hantera en situation liknande den terrorattack som inträffade på skolan Kronan i Trollhättan 2015. Att slåss är dock alltid den sista åtgärden, poängterar Niklas Bogestål som är vd för säkerhetsutbildningsföretaget Nordic Protection Academy.

– Men om jag är i klassrummet med mina elever och dörren sparkas in av en beväpnad gärningsman så finns det bara två val – antingen försöka göra någonting eller så dör du. Det här är lika mycket en mental resa som praktisk träning – att vara den som gör skillnad när det behövs, säger han.

ANNONS

Barrikadering hellre än utrymning

Tidigare under dagen har han haft ett teoretiskt pass där de anställda bland annat har fått lära sig att upptäcka varningssignaler och förstå drivkrafterna hos en eventuell gärningsman.

När GP är på plats är det dags för de mer praktiska momenten. Den våldsamma sista utvägen föregås av en inryckningsövning – det vill säga hur man barrikaderar sig i ett klassrum – samt en övning i hur man lägger om skottskador. Tanken är att förbereda sig för det värsta tänkbara.

Företaget följer ett eget koncept som de kallar för Fegis vilket är en akronym för fly, evakuera, göm dig, informera och slåss. Så fort lärare och elever har satt sig i säkerhet ska de larma.

– Det heter egentligen Run, hide, fight och kommer från USA. Men vi skiljer på flykt och evakuering. Fly från en gärningsman ska man alltid försöka göra, men evakuera en skola ska man undvika i det längsta om det inte brinner eller polisen beordrar det – då springer alla ut och blir kanonmat, säger Niklas Bogestål.

Han berättar att utbildningen är anpassad efter den taktik som polisen använder sig av vid pågående dödligt våld. Den första polispatrull på plats ska så snabbt som möjligt springa in och försöka slå ut gärningsmannen.

ANNONS

"Bra för samhällsberedskapen"

Samma utbildning har tidigare genomförts på flera andra kommunala skolor i Göteborg. Mikael O Karlsson är verksamhetschef på Hvitfeldtska. Han berättar att de försöker ha ett ständigt förbättringsarbete när det kommer till säkerheten på skolan, men att att just beredskap för en terrorattack tidigare har varit en kunskapslucka.

Det är en väldigt ovanlig händelse ni tränar inför – hur värderar ni risken för att en terrorattack ska inträffa?

– Det är en jättesvår fråga. Mitt svar är att vi inte tränar för en väpnad attack. Vi tränar mer för när det overkliga händer. Då är det ett scenario som vi känner till.

– Om jag har tio sekunder på mig att ta ett beslut är det inte läge att gå tillbaks till en handlingsplan eller ringa och fråga chefen. Varje person som råkar ut för något ska ha en beredskap. Det är den stora vinsten med den här dagen. Jag tror att en sån här utbildning är bra för samhällsberedskapen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS