Så tjänar förra hyresbasen pengar på andrahandsmarknaden

ANNONS
|

Bostadsbristen gör många desperata i sin jakt efter någonstans att bo. Detta har öppnat en marknad för företag som förmedlar andrahands-kontrakt.

​Ett av dessa heter Samtrygg AB, bildat för att "skapa en trygg och smidig marknad för andrahandsbostäder där båda parter får säkra och rättvisa villkor".

Sedan i somras är Barbro Engman styrelseordförande i bolaget. Dessförinnan var Engman under 14 år ordförande för Hyresgästföreningen. Från den positionen slog hon ned på folk som "skor sig på bostadsbristen".

Som bolagsföreträdare har Barbro Engman nyligen annonserat följande lägenheter i Göteborg:

* 2 rok, 45 kvadratmeter på Sanatoriegatan i Kålltorp: 13 800 kronor i månaden.

ANNONS

* 2 rok, 60 kvm, på Barometergatan i Länsmansgården: 12 765:-.

* 2 rok, 65 kvm, på Monsungatan på Eriksberg: 18 400:-.

* 3 rok, 75 kvm, på Bomgatan i Almedal: 17 250:-.

* 3 rok, 65 kvm, på Norra Ågatan vid Svingeln: 13 225:-.

* 4 rok, 96 kvm, på Långängen i Kvillebäcken: 21 850:-.

Samtrygg tjänar pengar på en avgift, som man kallar premie, på 15 procent av hyresbeloppet - dock lägst 750 kronor. Avgiften tas ut varje månad som andrahandsuthyrningen pågår.

En andrahands-hyresgäst har enligt hyreslagen rätt att säga upp kontraktet med tre månaders varsel. Dock anser sig Samtrygg AB ha rätt att kräva avgiftsbetalning för hela den tänkta hyrestiden, som längst i tolv månader.

Att ta emot ersättning för förmedling av lägenheter är straffbart, utom vid yrkesmässig bostadsförmedling - då får högst 3000 kronor tas ut per lägenhet.

Detta undgår Samtrygg genom att hävda att bolaget inte är part i något hyresavtal. Och de 15 procenten tas ut som betalning för det "trygghetspaket" som bolaget säljer för varje förmedling. Paketet består av en mall för hyreskontrakt, en garanti till uthyraren på två månadshyror samt en hemförsäkring.

Barbro Engman hävdar att en av Samtryggs viktigaste uppgifter är att förklara för människor som vill hyra ut sin lägenhet att de inte kan begära vad som helst. Hon säger att när de potentiella kunderna fått reglerna förklarade för sig, så försvinner en del av dem till Blocket.

ANNONS

Engman förnekar att Samtryggs affärsmodell driver upp kostnaderna för folk som behöver hyra en lägenhet i andra hand.

På er hemsida får man vägledning för prissättningen. Där svarar ni att en omöblerad fyra-rummare på 100 kvadratmeter i Göteborg kan hyras ut för mellan 12 106 och 16 014 kronor. Jag har en sådan lägenhet, med hyran 9 059 kronor.

- Då har du en billig hyra, kommenterar Barbro Engman, och tillägger att det är "knöligt hur man ska rådda" hyresnivåerna.

Hon säger att hon engagerade sig i Samtrygg sedan företagets grundare kommit upp till Hyresgästföreningen efter att ha blivit lurad i en andrahandsuthyrning.

- Samhället skiter fullständigt i andrahandsmarknaden. Det är rena Vilda västern, säger Engman.

Hur ser du på det 15-procentiga påslaget varje månad?

- Ja, vad är det värt att betala för en trygg uthyrning? Det kan man naturligtvis diskutera.

Den "förtida uppsägningen" och premiebetalning i upp till tolv månader?

- Jag tycker du ska prata med Marcus (Lindström, vd för Samtrygg). Jag är trots allt bara styrelseordförande och inte uppdaterad på det dagliga.

Barbro Engman tycker att Samtrygg tillgodoser det som brukar kallas konsumentperspektivet.

- Jag vill vara med och medverka till en någorlunda trygg och schysst uthyrning för båda parter. Det är väl konsumentperspektiv? Ingen kan väl påstå att vi har en andrahandsmarknad som i något enda avseende är välfungerande.

ANNONS

Samtryggs affärsmodell bygger på att ju högre hyror desto mera cash blir det till er?

- Samtrygg försöker prata ned hyrorna, mer eller mindre lyckat. Om vi inte lyckas, godkänner vi inte kunden. Det finns ingen som är nöjd med att hamna i hyresnämnden för att den tagit ut för hög hyra.

I ovanstående exempel från Göteborg finns både hyresrätter och bostadsrättslägenheter.

Några månader innan Barbro Engman sommaren 2014 avgick ur Hyresgästföreningen skrev hon en krönika i förbundets tidning Hem & Hyra. I den slår hon fast att det är många som skor sig på bostadsbristen och att det är för jäkligt att vissa kan sitta och flina över hur mycket pengar de drar in på denna brist.

Slutsatserna hade hon kommit fram till efter att på ett tåg ha tjuvlyssnat på en ung man som berättade att han tänkte åka jorden runt för det han tjänade på att hyra ut sin lägenhet. Enligt hyresgästbasen sa mannen i telefon till sin polare: "Du kan inte ana hur mycket jag kan ta ut i hyra för min bostadsrätt. Alla har noll koll och är desperata, helt igenom riskfritt. Man kan få ut hur mycket som helst."

- Jag vidhåller att det är många som skor sig på bostadsbristen. Men det gör inte jag och inte Samtrygg. Hyrorna blir inte lägre genom Samtrygg men de blir lagliga, kommenterar Barbro Engman.

ANNONS

Fakta: Svar från vd:n

På vilken grund anser ni er ha laglig rätt att ta ut 'premie' i upp till tolv månader, med tanke på hyreslagens uppsägningsrätt?"

Marcus Lindström, Samtryggs vd, svarar via mail, att bolagets syfte är att skapa trygghet för båda parter med ett trygghetspaket och fortsätter:

"För att vi ska kunna tillhandahålla paketet tar vi ut en avgift om 15 procent av hyresbeloppet vid sidan om hyran. Eftersom avgiften avser ersättning för de tjänster Samtrygg tillhandahåller och inte hyra för bostad har vi i samspråk med juridisk expertis gjort bedömningen att hyreslagen inte är tillämplig på Samtryggs avgifter."

Varför hade Samtrygg 2015, enligt revisorsanmärkning, "inte i rätt tid och med rätt belopp vare sig redovisat eller betalt avdragen skatt, sociala avgifter samt mervärdesskatt"?

"Samtrygg använde tidigare en extern redovisningsfirma som dessvärre inte utförde sitt uppdrag på ett fullvärdigt sätt. Därför valde vi att avsluta det samarbetet och rekryterade en CFO (ekonomichef, red:s anm) under slutet av 2015. Det har gett gott resultat och under 2016 har vi inte haft några anmärkningar", svarar Lindström.

ANNONS