Ann-Sofie Hermansson (S) säger att Socialdemokraterna kommer att jobba för att få så mycket genomslag som möjligt. Det kan innebära samarbete med såväl de rödgröna som Alliansen
Ann-Sofie Hermansson (S) säger att Socialdemokraterna kommer att jobba för att få så mycket genomslag som möjligt. Det kan innebära samarbete med såväl de rödgröna som Alliansen Bild: Thomas Johansson

Så tänker Socialdemokraterna utnyttja sin position

Bakslag för Alliansen i trafiknämnden. Och i utbildningsnämnden.
– De kommer att få det fortsatt problematiskt om de avser att köra på, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

ANNONS
|

I fem av facknämnderna har de rödgröna partierna som tidigare samarbetade en gemensam majoritet. Och i trafiknämnden och i utbildningsnämnden har de utnyttjat den för att styra politiken i sin riktning.

I förra veckan trummade de rödgröna i trafiknämnden igenom en skrivning, bland annat om att prioritera cykelsatsningar. Och under tisdagen fick den rödgröna i utbildningsnämnden igenom ett antal punkter som lades till i mål- och inriktningsdokumentet.

LÄS MER:Ännu ett bakslag för alliansstyret

Inget permanent samarbete

Men enligt Socialdemokraternas gruppledare i kommunfullmäktige Ann-Sofie Hermansson kommer man inte ingå i något permanent rödgrönt samarbete i någon nämnd.

– Vår hållning är att vi ska få ut så mycket S-politik som möjligt. I vissa sammanhang kommer det innebära att vi samarbetar åt vänster, men ibland kommer det att bli åt mitten eller höger. Det kommer att bero på vilka frågor det handlar om, säger hon.

ANNONS

Historiska har vi också gjort upp med Alliansen ibland och det kommer hända igen.

I både trafiknämnden och utbildningsnämnden har ni gått fram med gemensamma rödgröna yrkanden. Kommer vi att få se mer sådant?

– Det kommer också avgöras av vilka frågor det handlar om. I andra frågor har vi kanske inte mest gemensamt med de rödgröna. Vi kan behöva göra upp åt annat håll.

LÄS MER:Nytt bakslag för alliansstyret i Göteborg

"Ett tunt styre"

– Vi har en mitten-höger-majoritet i fullmäktige och kommunstyrelsen. Om vi med den balansen skulle gå in ensidigt i vår tidigare konstellation med de rödgröna, så skulle det inte ge majoritet. Det hade varit att göra sig själv irrelevanta.

Men i till exempel utbildningsnämnden har ni en rödgrön majoritet. Kommer ni ha ett mer etablerat samarbete där?

– Det är sant. Så ser det ut i fem nämnder. Men det kan komma andra frågor även där, där vi inte har mest gemensamt med de rödgröna. Vi står strax till vänster om mitten och det ska vi utnyttja. Historiska har vi också gjort upp med Alliansen ibland och det kommer hända igen.

Vad tycker du att de här framgångarna för er säger det om Alliansens möjligheter att styra?

– Det är ett tunt styre och det var det vi varnade för innan. Jag tycker egentligen att man ska ha ett bredare styre, det har jag ju inte stuckit under stol med. De kommer att få det fortsatt problematiskt om de avser att köra på.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS