Konstgräsplaner kan släppa ut stora mängder mikroplaster.
Konstgräsplaner kan släppa ut stora mängder mikroplaster. Bild: Ola Folkesson

Så ska utsläppet av mikroplaster minskas

Kläd- och skoborstar vid vissa av kommunens konstgräsplaner är en av de åtgärder som kommunen tar för att minska spridningen av mikroplaster i naturen.

ANNONS
|

Gummigranulaten som finns i de flesta av konstgräsplanerna idag har visat sig vara en stor källa till att mikroplaster sprids i naturen och hamnar i vattendrag, hav och sjöar.

En av lösningarna som Göteborgs stad jobbar på är att sätta upp borststationer för kläder och skor i anslutning till planerna. Framför allt har detta gjorts i Kvibergs park. På så sätt kan spelare efter träning borsta av sig de korn som fastnat på kläder och skor.

– Vi gör så mycket vi kan för att minska spridningen av mikroplast från planerna. Det här med borstar är ett test och en av flera åtgärder som vi vidtar. Just nu har vi bara borststationer på ett fåtal planer, men tanken är att alla planer med gummigranulat ska ha det framöver, säger Therese Hivell, samordnare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

ANNONS

Sätter upp fällor

Fler åtgärder som görs är att installera granulatfällor i dagvattenbrunnarna vid konstgräsplanerna, sätta upp plank runt planerna och att informera föreningar om hur man minskar spridning av mikroplaster så att de i sin tur kan sprida informationen vidare till spelare, föräldrar med flera.

– Vi hoppas att spelare, tränare och föräldrar som deltar vid sommarens cuper, Partille och Gothia Cup, lägger märke till borststationerna och använder dem. Kanske får fler föreningar och kommuner upp ögonen för dem och ordnar något liknande? säger Therese Hivell.

Hon berättar att alla deltagarna i cuperna dessutom kommer att få information om hur man kan göra för att minska utsläppen av mikroplaster, via broschyrer och tillfälliga skyltar på engelska.

– Det är en uppmaning från oss. Alla som spelar känner ju till det här. Man kan inte gå länge på en fotbollsplan utan att få gummigranulat i skorna. Men ingen tänker riktigt på vad man kan göra, som att bara tömma skorna på planen innan man går av, säger hon.

Några av de nyare planerna i Göteborg har idag annat, mer miljövänligt, fyllnadsmaterial än gummigranulat, som exempelvis kork. Man tittar också på ifyllnadsfria material. Idag finns det på Karl-Johan-planen i Majorna, men nästa steg blir att se till att sätta in det även på en fullmåttsplan.

ANNONS
ANNONS