Förskoleförvaltningen arbetar för att inte fjolårets förskolekris ska återupprepas.
Förskoleförvaltningen arbetar för att inte fjolårets förskolekris ska återupprepas. Bild: Pontus Lundahl/TT

Så ska nya förvaltningen motarbeta förskolebristen

I fjol var krisen ett faktum – barnen var fler än platserna på Göteborgs förskolor och ett miljonvite hägrade. Nu arbetar den nya förskoleförvaltningen hårt för att fjolårets krisen inte ska återupprepas. Men risken finns att en del barn och föräldrar får förskoleplats längre från hemmet längre fram i vinter.

ANNONS
|

I december förra året var krisen ett faktum: det fanns inte tillräckligt med förskoleplatser för att ta emot alla barn i tid. Bristen var främst koncentrerad kring centrum och under våren avlöpte larmen varandra, och staden riskerade miljonvite.

Nu i höst ska alla barn ha erbjudits förskoleplats i tid i staden, enligt Birgitta Lundberg, enhetschef för placering och tillsyn på förskoleförvaltningen på förskoleförvaltningen. Men i början av hösten brukar läget på många håll vara ljusare än senare på vintern och våren, eftersom sexåringarna flyttas upp till förskoleklass vid höstterminens start.

Sedan juli har den nya förskoleförvaltningen tagit över ansvaret för förskolan från stadsdelsförvaltningarna.

ANNONS

– Vi skannar av vilka platser vi har och hur behovet ser ut. Behoven är lite olika beroende på var man bor någonstans, säger Birgitta Lundberg.

I delar av staden finns fortfarande lediga platser, medan andra områden har fyllts upp. Det centraliserade ansvaret för förskolan innebär att förvaltningen tittar på staden som helhet i jakten på förskoleplatser.

Målet: en plats nära hemmet

– Samtidigt är vår målsättning att man ska få förskoleplats så nära hemmet som möjligt, utifrån föräldrarnas önskemål. Men ju längre tid på verksamhetsåret ökar diametern från hemmet, säger Birgitta Lundberg.

Så risken är att man behöver åka längre till förskolan?

– Det kan bli så, men jag vill inte sia om det nu. Vi tittar på var det finns platser och var vi kan skapa nya platser.

Det var i december förra året som bristen på förskoleplatser i staden blev officiell. Många föräldrar i Centrum möttes av beskedet att det inte fanns någon förskoleplats till deras barn.

Redan under hösten började oroliga vårdnadshavare höra av sig till centrums stadsdelsförvaltning eftersom de inte hade hört något om förskoleplats och snart skulle börja jobba. I december kom beskedet att de inte skulle få plats i tid.

Samarbete över stadsdelsgränserna

I svaren till föräldrarna visade det sig att stadsdelsförvaltningen själv hade blivit överrumplad av situationen, och inte visste att bristen skulle uppstå förrän det var ett faktum.

ANNONS

Hur arbetar ni för att ha koll på läget och inte bli överrumplade igen?

– Den stora skillnaden nu är att samarbetet över stadsdelsgränserna är mer självklart. Tidigare hade varje stadsdelsnämnd ansvar för att bereda plats för sin befolkning. Nu har förskolenämnden och ytterst kommunen det yttersta ansvaret att ha koll på befolkningsutvecklingen och den totala förskolekapaciteten, säger Birgitta Lundberg.

Hur ser du på risken att det åter blir brist till vintern?

– I vissa områden kan det bli svårare än andra. Vi jobbar med hur vi ska lösa frågan, det är nya förskolor på gång och vi får in ansökningar från fristående förskolor som vill öppna.

Problemen har bestått i en kombination av brist på utbildad personal och brist på lokaler. Enligt en uppföljningsrapport från förskoleförvaltningen utgör lokalbristen en stor risk de kommande åren, då även många befintliga lokaler behöver renoveras eller ersättas.

– Varje gång det byggs nytt måste man se till att det också byggs förskolor. Bygger man nya lägenheter flyttar ofta barnfamiljer in där, säger Birgitta Lundberg.

ANNONS