Så ska Näckrosen växa

ANNONS
|

Till hösten kommer projekt Näckrosen att bjuda in allmänheten till möten om projektets fortsatta utveckling.

- Vi vänder oss framför allt till boende i området, men också till andra intresserade göteborgare, säger Johan Öberg, projektledare för Campus Näckrosen.

Träffarna kommer att äga rum i området kring Näckrosdammen och Johan Öberg uppmanar allmänheten att ta chansen att säga vad de upplever som viktigt eller hotfullt med de nya planerna.

En del i projektet som har varit omdebatterad är det nya universitetsbibliotek som planeras där den gamla Hovrätten finns i dag. Det är en av frågorna som kommer att diskuteras vid mötena med göteborgarna. Flytten av biblioteket till den gamla Hovrätten är ännu inte fastslagen, eftersom det är oklart om Hovrätten på något sätt ska bevaras eller till och med kulturskyddas.

ANNONS

- Just nu undersöker man internt hur mycket plats man kommer att behöva för biblioteket. Det hela handlar om vilken roll biblioteken kommer att ha i framtiden när allting blir allt mer och mer digitaliserat, säger Johan Öberg.

Första steget i projekt Näckrosen, nämligen att Humanisten ska byggas ut, är redan spikat och kommer inte att tas upp till diskussion med allmänheten. Tanken är att Humanisten, förutom sitt utbud i dagsläget, även ska rymma studier inom exempelvis kulturvetenskap och musikvetenskap. Bygget beräknas dra i gång under hösten 2015.

Placeringen av campusområdet har också varit omdebatterad, men Johan Öberg menar att en placering mitt i staden kan skapa integration genom att man lockar folk från förorten till centrum.

- Det är en stark och attraktiv miljö som fungerar väl med forskning och utbildning, och det är viktigare än lokaliseringsfaktorn, säger han.

Projekt Näckrosen berör först och främst den Konstnärliga fakulteten, den Humanistiska fakulteten och det Humanistiska biblioteket. Man vill samla all utbildning och forskning inom detta område på samma ställe. Enligt Pam Fredman, rektor på Göteborgs universitet, vill man dessutom lyfta fram betydelsen av dessa ämnen i samhället.

Så vad blir så prislappen för projektet? Ännu kan projektledaren inte ge en bestämd siffra, men planen är att nybyggnationerna inte ska innebära någon hyreshöjning eller belasta studenterna.

ANNONS

- Det finns ju ingen vits med att bygga hus om man inte har råd med lärare, säger Johan Öberg.

Enligt honom ska projektet ge någonting till Göteborg som stad. Högskolan för scen och musik kommer att byggas ut och det finns även en plan för byggnader med bostäder, service och handel.

- Förhoppningsvis ger det större tillgång till parken och skapar en miljö där folk kan gå på utställningar och träffas. Det ger allmänheten tillträde till konsten i Göteborg, säger han.

Fakta: Projekt Näckrosen

Syftet med projektet är att skapa en motsvarighet till en Science Park, men med humaniora och konst i fokus.

Bakom initiativet står Göteborgs universitet och projektet är ett samarbete med bland annat staden, regionen och organisationerna kring Korsvägen och Götaplatsen.

Området som påverkas är Korsvägen via området med Humanisten och universitetsbiblioteket, f.d. Hovrätten, Artisten och ned mot Götaplatsen. Målet är att projektet ska vara klart till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021.

ANNONS