Så ska Göteborg växa

ANNONS
|

Göteborg kommer att ha 150 000 nya invånare år 2035, enligt Göteborgs Stads prognoser. För att möta det ökande behovet av bostäder, arbetsplatser, service och kollektivtrafik utanför centrum antog byggnadsnämnden under tisdagen en utbyggnadsplan för Göteborg.

Satsningarna går ut på att skapa en enklare vardag för såväl gamla som nya göteborgare, med utgångspunkt i platser med kollaktivtrafiksanknytning till innerstaden. En tätare bebyggelse ska bidra till ökad trygghet och ett mer lokalt stadsliv - fler ska kunna gå och cykla till jobbet. På Angereds centrum, Frölunda torg och Gamlestadstorget är arbetet redan igång.

Byggnadsnämndens ordförande Mats Arnsmar (S) och förste vice ordförande Kjell Björkqvist (FP) är överens om grundtanken bakom utbyggnadsplanen.

ANNONS

– På ytan kan det se ut som att vi har olika meningar. Vi i oppositionen efterfrågar förtydliganden i rapporten, men vi delar visionen, förklarar Kjell Björkqvist.

Vilken sorts bostäder som kommer byggas är ännu inte bestämt, utan det handlar om framtida politiska beslut. En stor utmaning är hyreskostnader.

– I mindre städer så bygger man efter de behov som uppstår. Det är svårare i större städer där man ofta utgår från helt nya områden och det bara blir nya, dyra bostäder. Barnen växer upp och flyttar därifrån och så får man börja om igen, säger Kjell Björkqvist.

– Styrkan i det här är att vi blandar gammalt och nytt. Kan man få olika prisbilder så är det att föredra, det är vi tämligen överens om, säger Mats Arnsmar.

Mats Arnsmar menar att utbyggnadsplanen innebär att man pekat ut en riktning och skickat en signal till marknaden.

För Sara Brunnkvist, projektledare från stadsbyggnadskontoret, är arbetet med planen avslutat.

– Vi har tagit ett större geografiskt grepp än vad vi brukar göra. Nu är det upp till våra olika stadsdelar och nämnder att samarbeta, säger Sara Brunnkvist.

Stadsbyggnadsdirektören Agneta Hammer menar att planen handlar om att göra Göteborg till en så attraktiv stad som möjligt.

ANNONS

– Tanken är att vi ska täta till kring torg där service och kollektivtrafik redan finns, för att skapa trygga mötesplatser. Vi visar på den potential som finns inom det redan byggda.

Enligt Agneta Hammer är resten upp till byggviljan.

– Nu är det investeringar som ska till.

ANNONS