Så ser höstmodet ut för de medvetna

ANNONS
|

Karina Ericsson Wärn har flera böcker om mode bakom sig och skriver regelbundet om ämnet. Dessutom driver hon, tillsammans med Camilla Thulin, bloggen Oss granntanter emellan.

- Som tur för oss tanter är det välklädd men inte utklädd som gäller i höst. Jag var på Parisvisningarna av höstmodet och ett av nyckelplaggen är snäv pennkjol. Men det visades också många rundskurna lite fylligare kjolar och välskräddade byxor.

Karina säger att det mycket av Diors New Look från 1947 över höstens silhuetter.

- Längderna har generellt blivit längre vilket är bra. Det är inte snyggt med korta kjolar.

Karina tycker att man kan låna en kavaj ur mannens garderob eller köpa på second hand och sätta ett snyggt skärp i midjan.

ANNONS

- Och har man inte en pennkjol borde man skaffa en. Det finns billiga på HM och det är ett plagg som aldrig går ur tiden.

Förutom Diors New Look finns flera parallella trender. Karina räknar upp sent 70-tal och oversize-silhuetten från 80-talet.

- Och så grungen med rutigt och kängor som Marc Jacobs plockade upp från gatan. Till allas förvåning i Paris var det Yves Saint Laurent som slog ett slag för grunge nu.

Färgerna för hösten är de klassiska: vinrött i alla nyanser, men också neon. Mycket ränder och rutigt i alla former är också frekvent.

- Och så leopardmönster. Det finns verkligen överallt.

Dessutom gör pälsen comeback. Karina tycker att gotlandsfår känns ok om man vill ha päls.

- Men att föda upp små krakar under äckliga förhållanden tycker jag är förkastligt

På accessoarsidan finns en uppsjö av saker. Karina pekar på skärpet som ett viktigt tillbehör i höstens garderob. Sätt det utanpå kavajen eller rocken och dra till.

- Till den damiga looken är det fint med ett snyggt pärlhalsband, men det kan lätt bli tantigt med stort minus. Kanske bättre att våga satsa på större smycken. Märket Marni har fina och det finns många billiga kopior om man tycker det är för dyrt, säger Karina Ericsson Wärn.

ANNONS

Så här säger några göteborgare om höstens måsten – se dem i bildgalleriet!

Gustaf Brännström, 22, butiksbiträde på Nudie Jeans.

Har på sig: Svarta boots från Red wing. Svarta Nudiejeans och jeansskjorta.

– En fin och varm skepparkavaj. Jag gillar det klassiska för det kan användas till det mesta. Och så vill jag ha en schyst stor grå halsduk. Det blåser och regnar en hel del i Göteborg och då kan man gömma ansiktet i den. Jag gillar simpelt, renodlat och enfärgat.

Hanna Lindholm, 25, butiksansvarig och säljare på Emma & Malena.

Har på sig: Herrsko från Vagabond. En klänning från Emma & Malena i 50-talsmodell och sydd i Borås.

– Lite mönstrade klänningar, gärna med lite längd. Vart så mycket kort nu för tiden så det får gärna täcka knäna. Klassiskt marinblått och tjocka strumpbyxor till allt, och fokus på mycket detaljer. Som knappar och dragkedjor.

Martine Billing, 33, butikssäljare på Monki.

Har på sig: Skor från Ullareds ridavdelning. Tights och skjortklänning från Monki. Kjol från Zara och linne från Ullared.

– Jag ska försöka få in mer färg, starka enfärgade plagg, annars har jag bara svart. Jag hoppas att folk försöker vara lite mer individuella och inte följer trender. Om man går i affärer som är lite otippad för ens egen stil, som till exempel Ullared, så kan man hitta fantastiska plagg. Bara man vet sin kropp och kan avgöra hur det kommer sitta.

ANNONS

Elin Gustafsson, 27, butikschef på Whyred.

Har på sig: Låga lackskor, chinos från Whyred i modellen Deena och en långärmad tunn tröja. En blazer från Gina tricot.

– Jag älskar hösten rent modemässigt och huvudsakligen så är det stickade tröjor och kappan jag tar på mig. Jag ser fram emot en längre modell i hundra procent ull. Den har drapering framtill och jag gillar när det händer mycket där fram. Jag är ett väldigt stort fan av halsdukar och skarfar i vanliga fall, så det blir extra mycket nu.

Emmelie Böl, 25, med hunden Alice, butiksbiträde på Grandpa.

Har på sig: Klassisk låg herrsko i läder med platå. Jeans från Neuw i modellen vintage skinny. Blus från Carin Wester.

– Jag kommer ha mycket bombarjackor, jag gillar det maskulina och är inte för söt i min stil. Det finns en viss tendens att jag tar min pojkväns kläder, vilket är trendigt i höst så där prickar jag rätt. Jag är inte en sommarperson så jag gillar när hösten kommer och man får ta på sig massa kläder igen.

Staffan Björk, 25, butiksbiträde på Weekday.

Har på sig: Cowboyboots i läder, Cheap Monday-jeans i modellen Tilt. T-shirt med Harry and the pottersmotiv. Fransjacka i skinn. Eagle halsband.

ANNONS

– Mycket utställda jeans, det är det enda som funkar till boots. Och jag går bara i boots. Mycket mönstrade sammetsskjortor också. Min episka skinnpaj kommer hålla kylan borta under hösten tillsammans med hemstickade vantar.

Hege Wendel, 35, butiksbiträde på Ragtime.

Har på sig: Svarta kängor från secondhand, kamouflageleggings och en jeansklänning från Miss Sixty .

– Mycket stickat, stora tröjor och yllekappa. Jag gillar när man får bylsa på sig stora grejer under hösten. Men jag har en ganska enkel stil. Rejält och bekvämt och gärna oversize.

Kristian Törnqvist, 25, butikschef på Hollywood.

Har på sig: Skor från Lakai, Skjorta från Wesc, byxor från Carhartt. Detroit Pistons-keps.

– Stickade tröjor och jeansjacka. Det är varm och skönt och snyggt. Och ett par kängor till det som håller fötterna torra. Svarta jeans, det är i och för sig det jag alltid har på mig. Jag kan inte ha något annat, det blir en konstig känsla annars. En svart mössa som man viker upp också. Svart.

ANNONS