Så påverkar mörkret oss

ANNONS
|

Ljus och mörker har stor påverkan på oss – precis som på alla däggdjur i världen.

– Ljus väcker kroppen och gör oss beredda att vara aktiva. Mörker fungerar precis tvärtom. Det styr vår dygnsrytm, säger Cecilia Rastad i Falun som forskat i ljusterapi för Uppsala universitet.

De allra flesta av oss blir trötta av mörkret i november. För vissa går tröttheten över i depressioner.

Men forskarvärlden är inte helt ense om ljusterapi verkligen hjälper. Eller i alla fall vilken form av ljusterapi som fungerar bäst. Det finns för få och för små studier för att ge tydliga svar.

ANNONS

– Sverige är ensamt om att ha speciella ljusrum inom vården dit patienter får gå för ljusbehandling. I andra länder behandlas patienterna i bostaden med speciella lampor, säger Cecilia Rastad.

Depressiva symptom minskade med ljus

Hon ledde nyligen den första, kontrollerade studien av ljusterapin i Sverige. 50 personer från Dalarna med vinterdepression ingick i studien. De fick behandling i ljusrum 1-2 timmar om dagen varje morgon i tio dagar.

– De depressiva symptomen minskade med minst 50 procent hos 13 av de 24 i behandlingsgruppen. Ingen av de i kontrollgruppen, som stod på väntelista, fick en sådan förbättring, säger Cecilia Rastad.

Cecilia Rastad tycker att resultatet av hennes studie var så positivt att detta borde ge motiv för att fortsätta undersöka ljusterapins betydelse.

Vad tycker hon då om mer jippobetonade anläggningar som Spacys i Mölndal, dit GP TV åkte på besök?

– Vi kan aldrig få för mycket ljus under vintern. Så länge de inte utlovar mer än de kan hålla är det bara bra, säger hon.

Hur gör då ljusforskaren för att hålla sig pigg i november?

– Jag har ju inga medicinska problem med mörkret, men jag tillhör absolut dem som blir väldigt trött och nedstämd av bristen på ljus. Jag försöker att vara ute så mycket som möjligt. Och har också en liten behandlingslampa på jobbet som jag tänder en stund på morgonen så ofta jag kan.

ANNONS
ANNONS