Så odlar du läskigaste halloweenpumporna

För den som vill ha en mer ekologisk twist på sitt nästa halloweenfirande är det lätt gjort att odla en egen pumpa. – Om man kan odla grönsaker allmänt kan man odla en halloweenpumpa, säger trädgårdsingenjör Jenny Nilsson.

ANNONS
|

Om du är en av de som håller halloween som årets bästa högtid finns det ett bra sätt att smygstarta säsongen nästa år. Om du planterar ett litet pumpafrö i ditt grönsaksland i april eller maj kan du nämligen ända fram till hösten betrakta hur din framtida halloweenlykta växer fram.

Enligt trädgårdsingenjör Jenny Nilsson, som just nu ansvarar för enstor pumpautställning i Botaniska, är det en relativt enkel process.

– Jämfört med många andra grönsaker så är pumpor väldigt lättodlade. Det ska vara ett klassiskt grönsaksland med normal fuktnivå, det ska finnas näring och gärna vara lite varmt och gött. Då funkar det.

ANNONS

Vilken sort blir till de bästa halloweenpumporna?

– Det finns jättemånga. Alla orangea är varianter av halloweenpumpa. Men en del har fler ribbor, vissa är slätare och en del är mindre, säger hon och tillägger att det kan vara bra att välja en sort som går att skörda tidigt på hösten.

– Eftersom de är från tropikerna i sin genetik så vill de inte ha frost. Då blir de förstörda. Därför kan det vara bra att odla en snabb pumpa. Då kan man skörda innan det är risk för frostnätter.

Favoriter. Lisa Van Renterghem och Olga Naert har hittat några favoriter bland de 90 olika pumpasorterna utställningen. Bild: Nicklas Elmrin

Vinnaren väger 130 kilo

På den pågående utställningen i Botaniska är det en specifik pumpa som väcker det största intresset bland besökarna – en bamsing på 130 kilo som har vunnit tävlingskategorin största pumpa. Enligt Jenny Nilsson är det inte en särskilt komplicerad process att odla stort för den som verkligen vill.

Vinnarna. Konstigast och snyggast i all ära, men mest nyfikenhet väckte vinnaren i kategorin största pumpa –en 130 kilo tung pumpa av sorten Atlantic Giant odlad av Lennart Pettersson. Bild: Nicklas Elmrin

– Man ger mycket värme, väldigt jämn tillgång till vatten och mycket näring. Om man vill pressa fram det bästa får man skapa ett tropiskt förhållande. Då har man ett tält runt och så kan man ha värmeslingor i marken, säger hon.

ANNONS

Kan en stor pumpa också vara god?

– Det finns några som kan vara stora och goda, men när de är så här stora är de inte goda. Man kan säga att om sorten har förädlats för att vara showig så brukar man ha missat god smak.

Lärorikt. Malin och Björn Edvardsson fick nys om pumpautställningen via Facebook och dök upp för att lära sig mer. "Jag trodde att det fanns få matpumpor och många prydnadspumpor – men det visar sig att det är tvärtom", säger Björn Edvardsson.Bild: Nicklas Elmrin

Pumpor har varit domesticerade i 8 000 år – under den tiden har människan lyckats förädla den åt olika håll vad det gäller smak, form och storlek. Jenny Nilsson jämför med hundavel.

– Man ser ut hunden med finast päls – sen fortsätter man avla på den så att det blir finare och finare päls. Här tar man hela tiden frön från den största frukten man fått ett år och så förädlar man. Fröna från världsrekordpumpor är värda väldigt mycket pengar i de kretsarna.

ANNONS