Gabriella Näslund kör moped i simulator.
Gabriella Näslund kör moped i simulator.

Så mycket kostar moppedrömmen

ANNONS
|

Att skaffa moped har blivit både svårare och dyrare på senare år. Ändå är en moped fortfarande drömmen för många femtonåringar.

Läs också: Skola för skola - så dyrt är moppekortet

Sedan kravet på körkort infördes 2009 har antalet nyregistrerade EU-mopeder minskat med över 70 procent. Under 2010 var det bara hälften så många som tog det nya körkortet jämfört med det gamla förarbeviset för EU-mopeder året innan. Därefter har det skett en svag ökning, visar statistik från Trafikverket.

Det nya AM-körkortet är betydligt dyrare än det gamla förarbeviset och kan kosta upp till 4 300 kronor, visar vår prisjämförelse. Till detta tillkommer utgifter för synundersökning (ingår i priset hos en del trafikskolor), körkortstillstånd (220 kronor), teoriprov hos Trafikverket (325 kronor), fotografering (80 kronor) samt tillverkning av körkortet (150 kronor).

ANNONS

Tanken med den nya och mer omfattande utbildningen är att bidra till större säkerhet för mopedisterna. Vilket kan behövas - under de senaste tio åren har 116 mopedister omkommit och 2 650 har skadats svårt, enligt en rapport från Trafikverket.

De flesta som omkom eller skadades svårt var femtonåringar som körde klass 1-mopeder. Närmare nio av tio som omkom eller skadades svårt var manliga förare.

Användning av hjälm är ofta avgörande. Bara en för mopedåkning godkänd hjälm ska användas (även för den som skjutsas) med både E- och SIS-märkning. Närmare hälften av de omkomna saknade eller tappade hjälmen vid olyckstillfället. En mopedist som använder hjälm på rätt sätt har rimliga chanser att överleva en olycka om hastigheten är högst 45 kilometer i timmen och goda chanser att överleva om hastigheten är högst 30 kilometer i timmen.

Om mopeden är trimmad spelar också stor roll. Att trimma är olagligt och kan ge både dagsböter, fortkörningsböter och uppskjutet körkortstillstånd. I dödsolyckor där föraren var under 18 år var minst hälften av mopederna trimmade. Här finns dessutom ett relativt stort mörkertal, påpekar Trafikverket och listar några områden som särskilt bör prioriteras för en ökad mopedsäkerhet: ökad riskmedvetenhet hos 15- och 16-åringar, ökad hjälmanvändning, ökad alkoholkontroll samt försvåra och kontrollera trimning.

ANNONS

Mopederna blir samtidigt allt säkrare med stadigare ramar, ofta större hjul, bättre belysning och bättre bromsar. Ut miljösynpunkt går det också framåt - fler modeller har fyrtaktsmotorer och bättre utvecklade tvåtaktsmotorer, de flesta med katalytisk avgasrening. Mopeder med elmotorer får allt bättre räckvidd.

En ny EU-moped kan kosta från 15 000 och uppemot 30 000 kronor. En ny moped klass II kan kosta mellan 11 000 och 20 000 kronor. Många väljer att köpa begagnat och kan då komma ner under halva priset. Se till att få med registreringsbeviset om du köper en moped klass I. Kolla upp fordons- och ägaruppgifter hos Transportstyrelsen.

En moped klass II ska vara typgodkänd. Tänk på att provköra mopeden för att kolla bromsar och belysning - och se till att den inte är trimmad.

Se prisjämförelsen här: Skola för skola - så dyrt är moppekortet

Fakta: Mopedkörkort

• På mopeden.nu har Göteborgs Stad Trafikkontoret samlat fakta, argument och tips om mopedkörning och trafiksäkerhet.

• På www.korkortsportalen.se finns mycket praktisk information. Gå in på Ta körkort och välj Moped.

Körkortet:

• För AM-körkort till moped klass I måste du ansöka om körkortstillstånd hos Körkortsportalen.

• Du måste även göra ett syntest hos en optiker (kan även göras på vissa trafikskolor).

ANNONS

• Du måste vara minst 14 år och nio månader för att få gå mopedkurs, och minst 15 år för att få göra teoriprovet.

• Gå utbildning hos behörig utbildare.

• Klara teoriprov hos Trafikverket.

• För körkort till moped klass II krävs syntest, att du fyllt 15, att du genomfört utbildning hos behörig utbildare samt gjort ett godkänt kunskaps-prov hos en behörig provförrättare.

Mopeden:

• Moped klass I (EU-moppe) får köras i 45 kilometer i timmen, ska ha registreringsskylt och vara trafikförsäkrad. Får inte köras på cykelbanor.

• Moped klass II får köras i max 25 kilometer i timmen, ska vara trafikförsäkrad men behöver inte vara registrerad. Får köras på cykelbanor.

ANNONS