Så mycket kostade första hummern

20 000 kronor för 0,96 kilo hummer. Det blev prislappen på årets premiärhummer, en hona, som nu på morgonen gick under klubban på Göteborgs fiskauktion, precis ett dygn efter att själva fisket kommit igång längs västkusten.

ANNONS
|

Pontus Johansson, fiskhandlare i Billdal söder om Göteborg, köpte årets premiärhummer för en kunds räkning.

– Det är ju väldigt roligt att få köpa den första hummern. Förra året la jag mig, och kunden blev väldigt besviken. I år hade vi kommit överens om att nu kör vi.

Varför är det här så viktigt?

– Det är speciellt, och det var en väldigt fin hummer i år, en lagom stor hona.

Auktionen genomfördes precis ett dygn efter att själva fisket kommit igång längs västkusten. De första humrarna att gå under klubban var tre stycken på totalt 1,7 kilo. Den största är just honan på 0,96 kilo och trion landades av ett fiskefartyg med hemmahamn Rönnäng på Tjörn.

ANNONS

Vilken eller vilka humrar som auktioneras ut först brukar avgöras av lottning. Under flera år trissades kilopriset upp, i takt med den ökade uppmärksamheten, från dryga tusenlappen 2009 till rekordnivån 102000 kronor kilot tre år senare.

Åren därefter var krontalen avsevärt lägre, för att i fjol landa på 10400 kronor kilot. Galet dyrt även det, kan tyckas, men inköparen klassade det som "ett ganska rimligt pris".

ANNONS