Så minns partikollegorna Fälldin

Västsvenska politikern Kristina Jonäng (C) minns Thorbjörn Fälldin som en man som förändrade Centerpartiet i grunden. – Jag minns så starkt valnatten 1976, säger hon.

ANNONS
|

Beskedet om Thorbjörn Fälldins bortgång innebär en sorgedag för många centerpartier.

–Ska jag ta fram något särskilt starkt minne är det nog valnatten 1976. Jag var visserligen bara åtta år då, men jag minns så starkt när vi satt framför TV-rutan i vardagsrummet ochmin pappa reste sig ur stolen och sa att vi troligtvis skulle få den första borgerliga regeringen på 40 år.Och det med Fälldin i spetsen,det var väldigt stort för allacenterpartister, säger Kristina Jonäng, regionråd för Centerpartiet i Västra Götalandsregionen.

Bröt socialdemokratiskt styre

Bonden Fälldin från Ångermanland blev historisk när han efter valet 1976 ledde den första borgerliga regeringen efter andra världskriget. I riksdagsvalet dessförinnan, 1973, hade Centerpartiet under Fälldin nått sitt bästa valresultat, 25,1 procent.

ANNONS

Kristina Jonäng berättar att det var under Fälldins tid som hon själv blev aktiv inom politikenoch att hon därefter hann träffa honom vid ett flertal tillfällen.

–Han var oerhört kraftfull i allt han sa. Och väldigt skicklig på att ringa in landsbygdens behov och koppla ihop det med den mer moderna miljödebatten som kom sen, med kärnkraft, försurning, hela energipolitiken och så.Han såg den lilla människan på landsbygden men var samtidigt väl ansedd i industrikretsar.Han såg verkligen till att bredda Centerpartiet, sägerKristina Jonäng.

"Stå på dig jänta!"

Även förre Centerledaren Maud Olofsson minns Fälldin som en omtyckt person.

– När jag har rest runt i världen som politiker har jag alltid fått hälsningar till Thorbjörn, från alla håll och kanter. Alla hyser stor repsekt för Thorbjörn Fälldin. Och jag fick chansen och glädjen att berätta det för honom, säger Maud Olofsson.

Fälldin har varit ett stöd och en mentor för både henne själv och andra kvinnor, berättar Maud Olofsson.

– Jag kunde ringa till honom och diskutera olika frågor och han hade alltid goda råd att ge. Och så slutade han ofta med att säga "stå på dig jänta!".

Lööf: Uppmuntrande och omtänksam

Fälldin har även betytt mycket för nuvarande Centerledaren Annie Lööf, som sent på lördagskvällen fick beskedet om att Fälldin somnat in på sin gård i närvaro av sin familj.

ANNONS

– Han hörde av sig till mig med handskrivna brev och kommenterade det politiska läget. Jag fick ett brev så sent som i juni. Han var väldigt uppmuntrande och omtänksam, säger Annie Lööf till TT.

ANNONS