Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den som önskar vårvärme får öka söderut. Bild: Stefan Bennhage

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Så långt borta är den meteorologiska våren

Vårvärmen är ännu långt borta – söderut i Europa. Och efter lite plusgrader i början av veckan väntas åter kyligare temperaturer.

Kung Bore kopplade greppet om såväl Västsverige som Sverige under andra hälften av februari och början av mars. Och de som hoppas på lite vårväder får vänta ett tag till.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det kommer faktiskt att vara rätt milt i början av veckan, i kombination med lågtryck. Senare under veckan – från torsdag – kommer det in ett högtryck över landet men det för samtidigt med sig kall luft från norr, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Den meteorologiska definitionen av våren – som inte nödvändigtvis överensstämmer med allmänhetens upplevelse – är att medeltemperatur ska vara över noll grader sju dygn i sträck. Det kommer Göteborg och Västsverige knappast att få uppleva den närmaste veckan om prognosen håller i sig.

LÄS MER: Våren är här – i varje fall i Botans växthus

Försenad ankomst

– Statistiskt sett så brukar det vara vår kring Göteborg, Skåne, Blekinge, Öland och Gotland runt 10 mars – våren är lite försenad i år.

Däremot fick delar av Skåne meteorologisk vår redan i mitten av februari – men även skåningarna fick sedan kallare väder igen.

Var ska man befinna sig om man vill uppleva vårvärme enligt vanligt folks uppfattning – sol och 15 grader?

– Då får man ge sig längre söderut i Europa. I forna Jugoslavien, Ungern och Rumänien finns det bättre möjligheter att kunna uppleva sådana temperaturer och södra Spanien är det 17-18 grader och i södra Italien runt 20 grader.

LÄS MER: Hit flyr göteborgarna vinterkylan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.