Annki Jansson med sina hundar Atlas och Aramis. Atlas är livrädd för smällare och raketer.
Annki Jansson med sina hundar Atlas och Aramis. Atlas är livrädd för smällare och raketer.

Så lär du jycken tåla smällar

ANNONS
|

Har du tänkt ta med din hund på nyårsfirandet? Kanske ska du låta bli. Enligt Fredrik Steen saknar många hundägare vetskap om riskerna med nyårsraketer och känner inte heller till att man kan råda bot på rädslan.

– Se till att komma igenom det här nyåret, och börja sen träna hunden direkt, säger han.

För det gäller att utsätta sin hund för knallar, så att smällen från nyårsraketen inte blir den första.

– Köp en knallpulverpistol och ta med den när du går ut i skogen med hunden. Smäll av några skott och visa att du inte blir rädd, säger Fredrik Steen.

ANNONS

Att vänja sin hund vid knallar kan vara en lång process. Det gäller att avlossa skott när hunden är glad och trygg, så att hunden förknippar ljudet med något positivt. Exempelvis kan man skjuta när man kommer hem från jobbet eller när hunden ska träffa sin favoritkompis.

– Man kan också blåsa upp en godispåse och smälla till den varje gång hunden ska få mat, tipsar Fredrik Steen.

De som inte tränat sin hund måste tänka igenom sitt nyårsfirande. Ska man vara hemma är Fredrik Steens tips att förbereda ett rum som man isolerar och mörklägger så gott det går med hjälp av gardiner eller madrasser.

– Spela hög musik i rummet och bjud hunden på godis. Låt hunden vara där redan i mellandagarna så att den vänjer sig, då blir det inte så problematiskt på nyår, säger han.

Vad ska man göra om man inte firar nyår hemma?

– Då har jag ett tråkigt tips: är du bortbjuden får du nog avstå från det. Jag skulle aldrig ta med mina hundar på nyår. Situationen i sig kan vara stressande, med en ny miljö och fest, och smäller det på det så kan även den tryggaste hunden bli rädd, säger Fredrik Steen.

ANNONS

Annki Jansson hör till de som tvingas avstå från nyårsfirande. En av hennes två hundar är väldigt skotträdd, något som är problematiskt även dagarna innan nyår.

– Det smäller ju hela veckan. Det är jättejobbigt. Atlas blir så blockerad, det finns inget man kan göra för att avleda honom, säger Annki Jansson.

Hon är ute med hundarna på promenad när en smäll hörs från långt håll. Atlas rusar iväg, det går knappt få stopp på honom. Svansen går ner, han står och darrar en lång stund.

– Det finns inget vi kan göra. Vi har till exempel provat at öva med cd-skivor som spelar skottljud, men det hjälper inte, säger Annki Jansson.

Så de senaste tre åren har Atlas fått lugnande medicin kring nyår. Och han är inte ensam. Björn Åblad, som är klinikchef på medicinklinken på Blå Stjärnan, får ofta frågan om mediciner just vid den här tiden på året. Det han brukar skriva ut är olika neuroleptikum och lugnande medel såsom valium.

– Men tänk på att om det ska ha effekt så ska man börja cirka en vecka innan, säger Björn Åblad.

Och han har märkt av ett ökat intresse för medicinering mot skotträdsla.

– Problemet har nog alltid funnits men det är vanligare att man gör någonting åt det, säger Björn Åblad.

ANNONS

Inför helgens firande:

* Stanna hemma på nyår.

* Förbered ett mörklagt rum där det spelas musik och hunden bjuds på godis. Låt hunden vänja sig vid rummet några dagar innan nyårsafton.

För den som vill träna bort hundens rädsla:

* Börja tidigt, så snart den här nyårshelgen är slut.

* Få hunden att förknippa smällar med något positivt. Köp till exempel en knallpulverpistol och avlossa skott i glada och trygga stunder

* Reagera inte över skotten, var bara lugn och naturlig och fortsätt med det du gör som om ingenting hänt.

* Ta små steg i taget, låt träningen ta tid.

* Var uppmärksam på om träningen går åt rätt håll.

ANNONS