Så här blir nya Götaplatsen

Lagom till sommaren kommer fågelsång, klassisk musik och ljus i alla färger förvandla Götaplatsen till en oas. Då är det nya vattenspelet färdigt.– Tanken är att man ska må bra när man är där, säger Lena Törnros, projektledare.

ANNONS
|

Bygget startade i höstas och har gått enligt planen. I början av juni är vattenspelet vid Götaplatsen helt klart. Förhoppningen är att Avenyn ska förgyllas av vatten- och ljusstrålar. Varje söndag kommer klassisk musik ljuda ur högtalarna. Det är Konserthuset som skickar in ett nytt stycke varje månad till Trafikkontoret, som trycker på play.

– Det kommer att vara musik med väldigt lite bas för att inte störa grannarna.

Under övriga dagar kommer förbipasserande höra fågelsång ur högtalarna. Ljusstrålar i alla färger ska spela tillsammans med vattnet. Gågatan är gjord av ljusplattor. Trafikkontoret vill att Götaplatsen ska locka både turister och vanliga göteborgare.

ANNONS

– Tanken är att man ska må bra när man är där, säger Lena Törnros.

Vem som helst kan ansöka om att få en låt spelad i högtalarna. Man lämnar in en ansökan om mark- och platstillstånd hos polisen och Trafikkontoret godkänner. Lena Törnros har ett förslag.

– Man kan inte smacka på vad som helst. Men jag skulle bli förvånad om Håkan Hellström inte skulle gå igenom.

Redan den 29 april släpps kollektivtrafiken på igen och busshållplatserna flyttas tillbaka. Men biltrafiken får fortsättningsvis köra in på Geijersgatan från Avenyn. Gatorna längs med vattenspelet trafikeras bara av buss och taxi. Arkivgatan i anslutning till Geijersgatan ska fortsätta vara dubbelfilig. Lena Törnros lovar att de ska skylta ordentligt.

– Vi testar detta nu, men tar inget slutgiltigt beslut om hur biltrafiken ska gå förrän i månadsskiftet augusti – september.

Den 30 april är det dags för den årliga Chalmerscortégen som går längs Kungsportsavenyn. Den kommer att gå som vanligt, enligt Mikael Rejdal, kommunikatör på Trafikkontoret. Första maj-tågen påverkas inte heller. Kanske får förbipasserande se upp så att de inte får vatten på sig.

– Vi testsprutar vattenspelet den 29 april och har sedan hela maj månad på oss att finjustera strålarna, förklarar Mikael Rejdal.

ANNONS

Målet med ombyggnationen är att bygga samman övre och nedre delen av Götaplatsen, så att platsen får samma karaktär som när den invigdes under Världsutställningen år 1923, berättar Lena Törnros.

– Götaplatsen har varit nedsliten och skamfilad. Detta är steg ett på upprustningen.

ANNONS