Karin Pleijel (MP) tog över ansvaret för förskola och skola efter valet.
Karin Pleijel (MP) tog över ansvaret för förskola och skola efter valet.

Så gick löftet om mindre barngrupper

Trots politikerlöften och extra pengar till mindre barngrupper i förskolan i Göteborg gick det i motsatt riktning. Under 2015 blev det fler barn i grupperna.

ANNONS
|

GP:s granskning visar en oro bland förskoleföräldrar i Göteborg. Framför allt är det stora grupper och många vikarier som gör barnens vardag otrygg, enligt föräldrarna.

Gång på gång har politikerna utlovat färre barn i förskolegrupperna. I budgeten för 2015 satsade de rödgrönrosa politikerna i Göteborg 50 miljoner kronor på att minska grupperna. Regeringen sköt till 6,7 miljoner kronor. Men i stället blev det fler barn i grupperna 2015. Genomsnittsantalet gick från 17,1 till 17,3 barn per grupp, enligt stadsledningskontorets siffror.

Karin Pleijel (MP) tog över ansvaret för förskola och skola efter valet.

- Barnantalet är ett av flera viktiga kvalitetsmått. Det är ett arbete som fortsätter. Ibland är det lokalbekymmer som avgör att man inte kan minska grupperna, säger hon.

ANNONS

Enligt planerna skulle det bli 2 500 nya förskoleplatser under 2014 och 2015. Det blev i stället 1 443 stycken.

Drygt tusen platser färre än planen. Varför blev det så?

- Min uppfattning är att vi måste jobba stenhårt på byggande i vår stad. Det gäller förskolor, skolor och bostäder. Nu tittar man över och förkortar byggprocesser. Det hoppas jag ska ge resultat.

Har du synpunkter på förskolan? Kommentera här!

Hur ska ni, mer konkret, få fart på byggandet av fler platser?

- Byggsektorn har ett hårt tryck. Det är en överhettad sektor men byggtakten måste vara enormt hög för att vi ska komma tillrätta med alla de behov som finns. Förskolan är en väldigt viktig del för att få en fungerande vardag för dem som bor här, säger Karin Pleijel.

Yvonne Ohlsson är planeringsledare på lokalsekretariatet. Enligt henne är det överklagade planer och problem med bland annat trafiklösningar och buller som stoppat pågående detaljplaner. "Vi klarar tak över huvudet för perioden, men kan tyvärr inte ersätta utrangerande byggnader och förskolor med få avdelningar i den utsträckning vi skulle vilja" skriver hon i ett mejlsvar.

Även oppositionskommunalrådet Helene Odenjung (L) ser byggandet som en flaskhals. Hon känner sig inte trygg med att det kommer att finnas tillräckligt med platser framöver.

ANNONS

- Vi har rätt många förskolor med tillfälliga bygglov. Man behöver ta fram en plan för att ersätta dem, säger hon.

Läs också: Förskolläraren: Kom hit, Gustav Fridolin!

Allianspartierna fick förra året igenom en utredning om ansvaret för skolan. I dag ligger det på de tio stadsdelarna. Alliansen vill ha en central skolnämnd och dessutom en fördelningsmodell där varje förskolebarn, och skolelev, får en fast summa pengar. I dag får stadsdelsnämnderna pengar enligt de behov som beräknas finnas och fördelar sedan dem självständigt.

Skulle det bli mer pengar till förskolan om Alliansen styrde?

- Det är svårt att jämföra eftersom vi har en annan modell där pengarna följer barnet. Den stora skillnaden skulle bli att när en förskola tar in ett barn till får den mer pengar. I den nuvarande modellen blir det bara ett barn till, säger Helene Odenjung.

Både föräldrar och förskolepersonal tar upp de stora barngrupperna som ett problem. Det handlar om möjligheten att arbeta pedagogiskt men också om att ha en dräglig arbetsmiljö för både barn och personal. Karin Pleijel säger att kommunstyrelsen precis har beslutat om att utreda arbetsmiljön i förskolan.

- Utredningen ska belysa arbetsmiljön ur alla vinklar och vrår. Det är viktigt att få en bra arbetsmiljö, också för barnen. Vikarier och höga sjuktal påverkar hela verksamheten.

ANNONS

När kan föräldrar räkna med att barngrupperna blir mindre?

- Vi har varit på väg nedåt, avsikten är att vi ska fortsätta att gå nedåt. Vi ska analysera de nya siffrorna, säger Karin Pleijel.

FAKTA: Så här har vi gjort granskningen

• GP begärde ut alla synpunkter om förskolan som kommit från allmänheten till de tio stadsdelarna åren 2012, 2013, 2014 och större delen av 2015. Vi begärde också in anmälningar till Skolinspektionen och Barnombudsmannen, även dessa gällande förskolan och från de fyra senaste åren.

• Sammanlagt har vi tagit del av 487 synpunkter och anmälningar från 793 personer. I några fall har flera föräldrar skrivit under samma mejl eller skrivit på en protestlista.

• De flesta klagomålen handlar om trygghets- och säkerhetsfrågor kopplade till stora barngrupper och hög personalomsättning.

Läs också: "Barnen stod och grät på gården"

Se klagomålen på förskolan i din stadsdel

Alexandras son har reservplats 128

Förskolechefen: "Trycket är fruktansvärt"

Karta: Se klagomålen i din stadsdel

HÖR AV DIG TILL GP!

Hur är det på din förskola? Gå in och kommentera nedan genom att trycka på pratbubblan, eller mejla reportern Gunilla GrahnHinnfors: gunilla.grahn-hinnfors@gp.se

ANNONS
ANNONS