Så fint kan nya Sjöfartsmuséet bli

Sjöfartsmuséet i Göteborg har storslagna planer på en omfattande ombyggnation som ska vara klar lagom till stadens 400-årsjubilem. Bland annat vill de bygga ett underjordiskt jätteakvarium. – Vi ska bli stadens bästa museum men också ett museum av nationell och internationell tyngd, säger museichefen Björn Varenius.

ANNONS
|

Under tre år kommer Sjöfartsmuséet i Göteborg att vara stängt för allmänheten om allt går som planerat. Anledningen är en ombyggnation av stora mått som tidigare i veckan gick igenom kulturnämnden.

–Det mest påtagliga är att vi får ett nyttoch supermodernt akvarium, säger museichefen Björn Varenius.

Supermodernt akvarium

Akvariet är tänkt att grävas ned under jord - på utsidan.

– Det största akvariet kommer att bli snudd på tiogångerså stort som den samlade vattenvolym vi har i huset idag, sen kommer vi ha ett antal mindre också, säger Varenius och fortsätter:

– Större tankar ger oss naturligtvis möjlighet att ha större djur, men också fler. Det kommer också att finnas helt andra möjligheter för publik och besökare.

ANNONS

Har ni några nya arter på önskelistan redan nu?

–Det är inte bestämt, men nu har vi några år på oss att göra en detaljutformning av de nya tankarna. Vi kommer att kunna ha helt andra djur ochtar också gärna emot förslag från allmänheten om vilka djur man skulle vilja se hos oss.

Akvariet är bara en av flera nyheter i det framtida muséet. Så här beskriver museet det själva:

  1. Nytt kafé Idag ligger kaféet i nordvästra hörnet utåt trafikleden till. Det nya kommer att ligga imotsatt ände,in mot parken, vilket gör att det finns möjlighet till en uteservering.
  2. Ny entré Vi kommer att flytta entrén från dagens ganska undanskymda position och istället ha ingångenvid den södra fasaden, direkt från Karl Johansgatan. Det blir en mycket större entré.
  3. Nya trappor och hissar Vi kommer att få tvåhissar istället för en men ocksåtvå olika trappor, en i den västra änden och en i östra. Så tillgängligheten blir mycketbättre.

Anledningen till den planerade ombyggnationen, som förväntas kosta ungefär 110 miljoner kronor, är att dagens lokaler blivit omoderna och i många fall också svåra att jobba i utifrån dagens förutsättningar.

Allt är dock inte klappat och klart. Förstudien har gått igenom kulturnämnden men måste också passera kommunstyrelsen innan bygget kan påbörjas. Björn Varenius är dock mycket optimistisk till att den ska gå igenom även där.

–Man har ju frågat efter det här så jag är inte jätteorolig för att det inte kommer att ske, säger han.

Om dagens tidsplan går i lås som kommer de första spadtagen att tas någon gång kring årsskiftet 2018-2019. Därefter väntar byggnation under hela 2019 och 2020.

Frågan är vadsjöfarts- ochmuseitörstande göteborgare ska göra under tiden?

–Vi har bland annat stadsvandringar och älvturer som vi kommer att fortsätta med, det här blir ett utmärkt tillfälle att utveckla oss på andra områden. Sen kommer vi vara ute på skolor och arbeta mer med digital närvaro i form av digitala utställningar och annat. Vi kommer att märkas även under den stängda tiden, lovar Varenius.

ANNONS

Förhoppningen - och planen -är att muséet kan slå upp portarna under Göteborgs jubileumsår 2021.

ANNONS