Så drillas barnen

ANNONS
|

En het debatt har blossat upp efter att The Wall Street Journal publicerat en text av juridikprofessorn Amy Chua den 8 januari. Den heter Why chinese mothers are superior. Hon är själv uppväxt i USA med kinesiska föräldrar. Vägen till ett framgångsrikt barn är enligt henne sträng disciplin.

I texten punktar hon upp exempel på vad hennes döttrar inte har fått göra. Bland annat:

• inte sova över hos kompisar

• inte leka med kompisar

• inte titta på tv eller spela dataspel

• inte få lägre betyg än A

• inte välja sina egna fritidsaktiviteter

Amy Chua har även skrivit boken Battle Hymn of the Tiger Mother på samma tema. Texten som ligger på Wall Street Journals webbsida har över 7 000 kommentarer och i Sverige har både Expressen och DN skrivit krönikor om den.

ANNONS

I Ullevi tennishall gnisslar skorna mot golvet när barn och ungdomar tränar. En trappa upp finns det bänkar där föräldrarna kan sitta. Cecilia Hobik tittar på när 8-åriga sonen William spelar.

– När han är här förväntar vi oss att han anstränger sig. Han är med i en elitsatsning. Vi ställer upp och är engagerade men om han och hans syster inte har viljan att spela så behöver de inte, säger hon.

William tränar tre gånger i veckan och har matcher utöver det. I deras familj är det viktigt att föräldrarna skjutsar och att de pratar om tennis. I gengäld tycker de att barnen ska ha kämparanda.

– Man får inte curla sönder dem men för att bli duktig behöver man ett visst stöd, säger hon.

I en sal på Hvitfeldtska får 4-åriga Sara undervisning i fiol hos Göteborgs Suzukiförening. Pedagogiken går ut på att man ska lära sig musiken som sitt modersmål; genom att lyssna, härma och få mycket beröm. Eleverna är ofta små när de börjar.

– Sara visade tidigt att hon tyckte det var kul. Jag spelar fiol och hon ville vara med. Det är roligt att göra någonting ihop, säger mamma Karin Allard.

Suzukimetoden kräver att föräldrarna är med under lektionerna och alla startar med en 8 veckor lång föräldrakurs.

ANNONS

– Vårt krav är att hon tycker det är roligt. Gör hon inte det slutar vi. För oss är det musikglädjen som är viktig, säger Karin Allard.

Att drilla sina barn hårt och inte acceptera medelmåtta är sällsynt i Sverige. Men Marie Carlsson, barnpsykolog och enhetschef på bup-akuten i Göteborg, tror att vi ibland är för inlyssnande gentemot våra barn.

– Många föräldrar tror att om man följer sitt barn, bara säger ja och ger kärlek så blir allt bra. Men barn behöver också att det ställs krav. Ställs det för låga krav får barnen låg självkänsla. Men man får inte ställa för höga krav heller, säger hon.

Om fokus endast ligger på studieresultat får barnet känslan att man bara duger om man har MVG i allt.

– Man måste hitta balansen. Livet handlar inte bara om högsta betyg utan också om att man är en bra medmänniska, säger Marie Carlsson.

Hon ser att trenden nu pendlar från att föräldrar har curlat för mycket för sina barn till att de blir mer auktoritära.

– Men vi behöver både lyssna och sätta ner fötterna. Mixen är det bästa, säger Marie Carlsson.

ANNONS