Johan Nyhus och Roland Rydin invigde cykelhuset.
Johan Nyhus och Roland Rydin invigde cykelhuset.

Säg vad du vill om cykel-Göteborg

ANNONS
|

På måndagen invigdes Cykelhuset på Gustav Adolfs torg. Här kan Göteborgs cyklister under tre veckors tid lämna åsikter, klagomål och frågor.

– Nu är vi verkligen redo att lyssna, lovar Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

På plats under invigningen fanns också trafiknämndens ordförande, Johan Nyhus (S), och vice ordförande Roland Rydin (M).

– Detta är för alla som cyklar, har cyklat och kommer att cykla i Göteborg, säger Nyhus när han och Rydin gemensamt vrider om den symboliska enorma nyckeln.

Cykelhuset är öppet och det är fritt fram för alla att "lätta sitt cykelhjärta".

Cykelplan

Idén till projektet föddes för ett halvt år sedan på trafikkontoret, och Eva Eriksson säger att de är "förhoppningsfulla och glada". Många cyklar i Göteborg och på stadens hemsida kan man läsa att det finns 465 kilometer cykelbana att rulla fram på. Men trafikarbeten krånglar till det på många platser.

ANNONS

– Vi är medvetna om varenda grop som finns där ute och vi är beredda på att få kritik. Det får vi bara ta, säger Eva Eriksson.

Hon berättar att det ska tas fram en "cykelplan" som kommer vara färdig om cirka ett år. Trafikkontoret vill se ett mer flexibelt resande där bilen kan stanna på en pendelparkering under dagen, medan resan går vidare med spårvagn och cykel, eller bägge delar.

Den årliga budgeten på 40 miljoner kronor utökas med ytterligare tio miljoner för cykeltrafiken. Johan Nyhus pratar om ett stort cykelgarage, men var detta kommer att stå är fortfarande oklart. Projektet med lånecyklarna Styr & Ställ ska utökas till att också gälla Hisingen, och det finns planer på en cykelbro till Frihamnen.

Åsikter på nätet

Så vad gör man då om man kommer på en briljant idé om fyra veckor då Cykelhuset är nedmonterat igen?

– Man kan alltid lämna sina åsikter till oss på nätet, försäkrar Eva Eriksson. Adressen är då www.forslagsladan.nu.

P-O Alfredsson är en av göteborgarna som alltid cyklar. I alla fall när det är fint väder.

– Eventuellt kommer jag att använda Cykelhuset för att framföra mina åsikter, säger han. Det är klart att det inte är roligt att det grävs så mycket överallt, men det är inget större problem. Det måste ju göras.

ANNONS

Röriga vägar och taxibilar är sådant man kan stå ut med, enligt Alfredsson.

– Det värsta är gångtrafikanter som har musik i öronen, de hör ju inte när man plingar på dem.

ANNONS