Rysskylan kommer – då slår den till

ANNONS
|

November och december, hittills, har varit blöta och milda.

Lagom till det nya året väntar dock mer vinterlika temperaturer.

- Det blir runt nollan i Göteborg på nyårsafton och nyårsdagen, lite kallare inåt land. Sedan slår vädret om till helgen och kylan drar in från Ryssland. Till trettonhelgen kan det bli nedåt tio minusgrader, ännu kallare i Dalsland och södra Värmland, säger Kristoffer Molarin, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Ett kraftigt högtryck öster om Skandinavien har så här långt i julhelgen hållit tillbaka kylan från de östliga stäpperna i Ryssland. När det högtrycket nu ger vika är det fritt fram för iskylan från Sibirien att vältra sig in över Finland, Norge och Sverige.

ANNONS

I Nordnorge räknar den norska vädertjänsten med nedåt 30 minusgrader. I södra Norge kryper kvicksilvret ned mot minus 20 i höglänt terräng i Telemark och Hordaland.

Samma låga temperaturer blir det enligt SMHI i nordligaste Sverige. I Kiruna, exempelvis, väntas 21-22 minusgrader på trettondagen.

I Västsverige blir det mer uthärdligt. Och eftersom vindarna blir svaga kan vi räkna med ett antal justa vinterdagar under den kommande tiodagarsperioden.

Någon vitt täcke i form av snö blir det emellertid inte.

- Det kan komma lite snö under nyårsaftonens kväll och under nyårsnatten, men prognosen är mycket osäker. Under resten av perioden kan det bli enstaka snöflingor i kylan, säger Kristoffer Molarin.

ANNONS