Rivning av Gårda blev bordlagd

ANNONS
|

De olika partierna i byggnadsnämnden vill fortsätta sina inbördes diskussioner om framtiden för Södra Gårda. Samtliga politiker ställde sig bakom KD:s förslag att bordlägga frågan.

Om en månad kan beslutet bli att skicka detaljplanen på samråd. Alternativet är återremiss, med begäran om ändringar innan förslaget går ut på remissrunda. Ny bordläggning kan ge ytterligare betänketid, och möjlighet att hitta en bättre plats att bygga det planerade stora parkeringshuset.

Alla tycks vara överens om att Svenska Mässan bör få möjlighet att utöka sina lokaler genom att bygga en ny multihall i parkeringsdelen av Focus-huset, på andra sidan ån. Lisebergshallen önskar också flytta dit.

ANNONS

P-platserna som då försvinner ska enligt förslaget ersättas med råge genom ett sex våningar högt p-hus med plats för 1 200 bilar, närmast leden. Samtidigt planeras två nya kontorshus mot Fabriksgatan.

Detta kräver rivning av två kvarter med landshövdingehus. Kulturhuset Gårdaskolan är också hotat på sikt.

Rivningsplanerna har väckt mycket starka reaktioner och massiva protester bland dem som vill bevara dagens unika miljö, med en mångfald av verksamheter i nedgångna, men kulturhistoriskt intressanta byggnader.

KD och FP har sedan många år arbetat för att bevara de gamla kvarteren. MP vill bevara landshövdingehusen, om det går att förbättra boendemiljön nära leden. V kommer också att rösta nej till rivning.

M vill inte "riva gamla hus i onödan". S står fast vid att en ny stor p-anläggning behövs nära Kungsbackaleden.

Samtliga partier vill undersöka om det går att hitta en gemensam lösning, och ordna ny parkering tillsammans med Scandinavium och Valhalla.

Viss upprustning ska ske i de rivningshotade kvarteren, eftersom stadsgasen försvinner från Södra Gårda vid årsskiftet.

Fastighetskontoret tänker köpa billiga elektriska spisar, eftersom ingen vet vad som händer på sikt.

Folk måste kunna laga mat så länge husen står kvar. Ska Södra Gårda rustas upp ordentligt kommer det att bli helt nya kök.

ANNONS