Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En del regn kommer att komma in under måndagen och tisdagen. Bild: Johan Nilsson / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Risk för kraftiga regnskurar

Efter veckor av tropisk sommarhetta och torrt i markerna ser det nu ut att komma in lite efterlängtat, för vissa i alla fall, regn över oss.
– Det kan komma kraftiga skurar i Göteborg, hur mycket som kommer är svårt att säga, berättar Per Holmgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Majoriteten av maj har bjudit på strålande sol och högsommartemperaturer på mellan 25-30 grader. Under den här perioden har vi inte fått en droppe regn, vilket har gjort att gräsmattor börjar gulna och att det är mycket torrt i skog och mark. Flera gräsbränder har rasat under den senaste tiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men nu är regnet tillfälligt på väg in över oss.

Under måndagen kommer det in över Västra Götaland. Regnet kan komma väldigt lokalt och det finns även risk för åska.

"Kan bli kraftiga skurar"

– Det kan komma kraftiga skurar i Göteborg, hur mycket som kommer är svårt att säga, berättar Per Holmgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Även under tisdagen kan det komma en del regn. Det blir lite svalare temperaturer under måndagen än västsvenskarna blivit vana vid, Göteborg får mellan 20-24 grader.

Sen kommer det soliga vädret tillbaka under onsdagen. Högtrycket vi har haft över oss i flera veckor kommer att fortsätta under kommande vecka.

Sämre väder

Men veckan därpå finns indikationer på sämre väder.

– Det finns några tecken som tyder på ett kallare omslag, men det är extremt osäkert. Högtrycken står bättre emot än vad man tror, säger Per Holmgren.

Torkan har gjort att det råder eldningsförbud utomhus inom räddningstjänsten Storgöteborgs ansvarsområde, Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Härryda, Partille och Lerum. SMHI har utvärdat varning för brandrisk för i stort sett i hela södra Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.