Tio månader gamla Arvid hade svårt att andas. På bilden syns också Ulf och Rebecca Schreider och storebror Nils.
Tio månader gamla Arvid hade svårt att andas. På bilden syns också Ulf och Rebecca Schreider och storebror Nils.

Ringde 112 - fastnade i telefonkö

ANNONS
|

- Vi är hänvisade att ringa ett enda nummer i nödsituationer och då förväntar man sig att någon svarar. Hur överbelastat kan 112 vara en vanlig måndagsmorgon? säger Arvids pappa Ulf Schreiber.

- Det finns ingen annanstans att ringa, så är det bara, det här är nödnumret, punkt slut. Hade det här varit ett hjärtstopp hade personen varit död, inget snack om det och det här kunde ha varit ett dödsfall på ett barn.

Måndagen den 2 juni stod Rebecca och Ulf Schreiber med sin 10 månader gamla son i köket. Alla tre var ganska utmattade efter en natt där Arvid varit förkyld, vaken och ledsen. Storebror Nils, 3,5 låg fortfarande och sov.

ANNONS

Vid åttatiden på morgonen tystnade plötsligt Arvid och slocknade. Han andades tungt och stötvis.

- Han sjunker bara ihop och vi kan inte väcka honom, säger Ulf Schreiber.

Rebecca tog mobiltelefonen och ringde larmnumret 112. När samtalet kopplades fram gick en telefonsvarare igång där en röst meddelade att nödnumret var överbelastat - först på svenska, sedan på engelska.

Ulf ringde också 112 via familjens fasta telefon i tron att det var något fel på mobilnätet. Det var det inte. Redan efter tre signaler möttes Ulf av samma var-god-dröj-meddelande som Rebecca.

Arvid verkade bli allt sämre. Efter att ha väntat i mobilen i 2 minuter och 42 sekunder la Rebecca på och familjen kastade sig i bilen för att åka till Östra.

- Jag höll honom i famnen, vi vågade inte sätta honom i barnstolen, ibland trodde jag att han slutat att andas. I en ambulans hade han kunnat vårdas, säger Rebecca.

Väl framme vid sjukhuset bli deras son väl omhändertagen. Arvid har en kraftig förkylning med mycket slem i luftvägarna och öroninflammation.

Enligt avtalet mellan staten och SOS Alarm ska svarstiden ligga på max under 8 sekunder i genomsnitt. Ett avtal som företaget för närvarande inte klarar att leverera. (Se separat artikel)

ANNONS

- Jag är brandman och inte helt obekant med en situation som denna. Ett andningsstopp på ett spädbarn är grymt allvarligt, det är inte som ett andningsstopp på en vuxen. Vi uppfattade det hela som oerhört traumatiskt att ringa ett nödnummer och bli ställd i telefonkö. Man chansar inte på att ett barn inte slutar andas, säger Ulf Schreiber.

- Den trygghet jag har känt till 112 är naggat i kanten, man ringer bara dit när man upplever en situation som livshotande och då måste någon svara, tillägger Rebecca Schreiber.

Omskakade av händelsen kontaktade familjen SOS i Göteborg för att få en förklaring och får då motfrågor: ringde ni verkligen 112, ni ringde kanske 1177, väntade ni verkligen, ni la inte på och ringde igen?

- Operatören förutsatte att felet låg hos oss och det kändes som en anklagelse.

Hos SOS registreras alla samtal och familjens Schreibers uppgifter är korrekta. Så här skriver Björn Skoglund vid SOS enhet för krisberedskap i sitt svar.

"Jag kan konstatera att vår bemanning vid det aktuella tillfället inte räckte till för att snabbt besvara era 112-anrop. Jag förstår att ni måste känt er oerhört frustrerade över den långa svarstiden på 112 i den utsatta situation ni befann er. På SOS Alarms vägnar beklagar jag detta å det djupaste! Man ska självklart inte behöva vänta så länge på svar när man ringer nödnumret 112."

ANNONS

Ulf Schreiber är nöjd med svaret, men inte med hur 112 fungerar.

- Det finns ett enda nummer av en anledning, 112 är ett nummer som är inpräntat i oss alla att vi ska ringa när läget är allvarlig och då måste någon svara direkt.

Fakta: Så här klagar du

• Vid 112-samtal ska medelsvarstiden inte överstiga 8 sekunder. Med detta menas att det i medeltal inte får ta mer än 8 sekunder från att den hjälpsökande ringer till att en SOS-operatör svarar på samtalet.

• Vill du klaga på lång svarstid ska du vända dig till två myndigheter:

Myndigheten för Samhällskydd och beredskap, MSB

Inspektionen för vård och omsorg, IVO

• MSB:s roll är att övervaka att SOS håller svarstiden. Vid klagomål, skriv brev eller mejla:registrator@ivo.se

• IVO granskar vad en utebliven kontakt med SOS inom rätt tid inneburit eller kunde ha inneburit i form av utebliven vård. Blankett finns att hämta på IVO:s hemsida. Välj: klaga på vården eller mejla: registrator@ivo.se

Källa: MSB och IVO

ANNONS