Tegelhusen i Kyrkbyn är riksintressanta. Nya plattor skulle förvanska hela området, menar byggnadsantikvarien.
Tegelhusen i Kyrkbyn är riksintressanta. Nya plattor skulle förvanska hela området, menar byggnadsantikvarien.

Renoveringen stoppas

ANNONS
|

Kyrkbyn och Norra Guldheden i Göteborg är klassade som riksintressen. Hyreshusen med dess tegelfasader ger bra exempel på 1940- och 50-talets folkhemsarkitektur.

Men under tidens lopp har teglet har blivit hårt utsatt för väder och vind. Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs är bekymrad över klimatförändringarna.

–Klimatet är tuffare nu än på 50-talet. Fasaderna hinner inte torka ut när det också regnar så mycket vintertid. Fukten går in i väggarna, säger han.

Problemet är detsamma över hela Göteborg, och förvärras av att många fasader saknar luftspalt. Bostadsbolaget har därför satt upp ett nytt skivmaterial på liknande tegelfastigheter i Kortedala, Södra Guldheden, Biskopsgården och Torpa.

ANNONS

–Skivorna är ett prisvärt alternativ, och vi får en luftad konstruktion med fuktspärr som håller vattnet borta. Samtidigt passar vi på att tilläggsisolera för att spara energi, säger Bertil Rignäs.

Värdsberömd arkitektur

Fastighetsägare får inte göra så stora ändringar utan att söka bygglov. Men den här gången blev det nej. På stadsbyggnadskontorets inrådan beslutade byggnadsnämnden att bolaget måste leta efter ett bättre alternativ.

–Den svenska folkhemsarkitekturen är världsberömd, och får inte förvanskas. Kyrkbyns rustika gula tegelfasader har en estetisk särart som också är viktig i relation till omgivande natur, säger Sören Holmström, byggnadsantikvarie på stadsbyggnadskontoret.

Riksintresset väger tungt

Han har också invändningar emot föreslagen tilläggsisolering, eftersom det ger tjockare väggar och ett helt annat utseende.

–Ibland händer det att kulturvårdens intressen krockar med miljöhänsyn, energisparande och buller. Här är det riksintresset som väger tungt. Vi kan gå med på nya putsade fasader, eftersom det fanns på 50-talet och passar bättre i Kyrkbyn, tillägger Sören Holmström.

Nu måste fasadfrågan ta en vända till hos Bostadsbolaget, som ska analysera flera alternativ med puts på skiva. Ett problem är skarvarna har en tendens att synas med tiden.

–Det blev bakläxa, men något måste göras för att få det tätt i Kyrkbyn. Vi förvaltar ju inte museer, utan hus där folk ska bo utan risk för fukt genom väggar och fönstersmygar, säger Leif Andersson, teknisk chef på Bostadsbolaget.

ANNONS

”Områden som klassats som särskilt värdefulla utifrån historisk, kulturhistorisk, miljömässig, eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas”, enligt Plan och Bygglagen 3 kap 12§.

Bostadsbolagets område vid Kyrkbytorget består av tre våningar höga lamellhus samt punkthus i sex våningar, totalt 680 lägenheter. Tidigare har man försökt att laga, putsa och slamma de värst utsatta tegelfasaderna, som murats direkt på betong.

ANNONS