Renova bekräftar storvarsel

ANNONS
|

Både tjänstemän och kollektivanställda får lämna kommunägda Renova i samband med en stor omorganisation.

"Att minska antalet tjänster ingår i ett åtgärdspaket för ökad lönsamhet för att stärka bolagets konkurrenskraft", skriver bolaget i ett pressmeddelande som bekräftar vad gp.se kunde berätta på tisdagsförmiddagen.

Förändringar i branschen och en långvarig och pågående lågkonjunktur anges som motiv.

Förutom personalminskningar sker en översyn av samtliga processer.

De anställda har informerats i samband med ett flertal möten under tisdagen. De har fått veta att 96 tjänster försvinner genom antingen naturlig avgång, pensionserbjudanden, övergång till ny arbetsgivare eller uppsägningar.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna skall påbörjas. De personer som sägs upp får besked i början av november.

ANNONS

Renovakoncernen har 960 anställda. Det betyder att tio procent av personalstyrkan bantas bort.

Bolaget genomför även andra stora förändringar av hela sin verksamhet.

Koncernen delas upp i tre företag för att tydligare hålla isär vad som är monopol och vad som är konkurrensutsatt verksamhet. Den tidigare organisationen fick stark kritik för att bryta mot EU:s konkurrensregler och svensk lag om upphandling.

Samtidigt finns ett hårt tryck från företagets elva ägarkommuner att sänka priserna på de tjänster som direkttilldelas Renova. Det gäller bland annat sopförbränning där Renova har monopol hos ägarna.

Renova sysslar med återvinning och avfallshantering i stor skala, samt med energiåtervinning genom förbränning. Göteborgs stad är största ägare. Tio andra kommuner i Göteborgsregionen är delägare.

ANNONS