Religionsdebatt: "Minoriteter misstänkliggörs i Sverige idag"

Böneutrop, religionen, sociala insatser och främlingsfientlighet debatterades när tio partier möttes i Nasirmoskén på tisdagskvällen.
– Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att religionsfriheten är ifrågasatt i Sverige idag. Det är en skrämmande utveckling. Sverige har gått från ett tolerant och öppet samhälle till att misstänkliggöra vissa av våra minoriteter, säger Martin Jordö, Feministiskt Initiativ.

ANNONS
|

”Er religion är för er och min religion är för mig”. De orden ur Koranen inledde tisdagens debatt om religionsfrihet som Nasirmoskén i Högsbo hade bjudit in till.

– Min åsikt är att i det land där religionsfrihet råder kommer freden också vara varaktig, säger imamen Agha Yahya Khan.

Hampus Hagman (KD), förstanamn på partiets riksdagslista, säger att det finns en utbredd religionsfobi i Sverige. Mot islam, men också mot kristendomen.

– Skyddet för församlingslokaler måste prioriteras bättre. Vi måste bli bättre på säkerhetsarbete kring dessa lokaler, säger han.

Martin Jordö, ekonomiskpolitisk talesperson för FI är inne på samma spår.

ANNONS

– Demokrati handlar också om att minoriteter har rätt att finnas och utöva sin tro på sitt sätt. Där kommer politiken in. Tidningarna är fyllda med rapporter om folk som motsätter sig böneutrop och misstänkliggör andra personer. Det måste vi stå upp emot, säger han.

Han säger att samhället behöver bli bättre på att stötta de religiösa samfund som verkar för mänskliga rättigheter. Och flera politiker hyllade de religiösa samfundens sociala insatser, med soppkök och ungdomsverksamhet.

– Göteborg hade inte klarat det sociala arbetet utan dessa institutioner, säger Hampus Hagman.

Emmyly Bönfors, ordförande för Centerpartiet i Göteborg, menar att trygga individer är mer öppna för andra människor och för olikheter.

– Känslan av maktlöshet är förödande för samhället och skapar konflikter. Då måste vi se till att folk har ett jobb att gå till, en bra skola och en meningsfull fritid.

"Vi måste även prata om problemen"

Jörgen Fogelklou är ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.

– Jättemånga religiösa samfund i Sverige gör bra saker. Men vi måste också våga prata om de problem som följer med religionen, säger han.

Han kritiserade övriga politiker för att inte vilja svara på obekväma frågor och försökte styra in debatten på böneutrop. Han ville veta om de andra partierna säger ja eller nej till frågan.

ANNONS

Flera politiker påpekade dock att det inte är upp till kommunpolitikerna att avgöra frågan.

– Vi äger inte den frågan. Du vill låtsas som att vi ska fatta beslut om frågor vi inte äger, säger Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna,

– Det är också de religiösa utövarnas ansvar att hålla tillbaka önskemål att utöka sin del i det offentliga Sverige.

Martin Jordö (FI) säger att majoriteten inte ska bestämma hur utbredd en religion får vara.

– Vi ska inte göra valkampanj på att begränsa minoriteters rättigheter.

Som GP har berättat tidigare har ingen av stadens två moskéer planer på att ansöka om att få hålla böneutrop utomhus.

– Men vi är emot de personer som säger att muslimer inte bör ha rätt att utöva böneutrop i Sverige. Det är demokratiskt land. Varje människa i landet har rättigheter, religionsfrihet, säger imamen Agha Yahya Khan.

ANNONS