Rektorer slår larm om för stora sparkrav

ANNONS
|

- Vi har svårt att uppfylla skollagens krav. Situationen har blivit värre under de senaste fyra åren då resurserna till skolan minskat i snabb takt, säger Maria Vidlund, rektor på Björkåsskolan.

Hon är en av de 33 skolledare som undertecknat det skarpt formulerade brevet, som kom till efter ett besked om nya besparingar från stadsdelsnämnden.

- När vi fick information om att politikerna ville dra ner skolbudgeten med en procent blev vi väldigt oroliga eftersom vi redan vänder på varje krona. Det blev den utlösande faktorn, säger Maria Vidlund.

I brevet till politikerna framhålls speciellt att de barn som behöver extra anpassningar och särskilt stöd kommer att drabbas hårt av ytterligare sparbeting. Enligt rektorerna handlar det om "ett stort antal barn vars utveckling mot målen kommer att försenas, försämras eller i värsta fall förhindras."

ANNONS

Men även om barn i behov av särskilt stöd är de stora förlorarna drabbas också andra barn av stora barn- och elevgrupper. När det saknas resurser att inkludera alla blir resultatet sämre trygghet och svårigheter att få studiero.

När det gäller nyanlända barn kommer de varken att bli kartlagda eller få stöd på sitt modersmål. Istället kommer de att få sitta i klassrum med 30 andra barn, i bästa fall med en Ipad eller en dator med ett översättningsprogram, varnar rektorerna.

- Men tyvärr saknar många skolor datorer. På en del håll har inte ens lärarna varsin dator, på andra är utrustningen gammal och knappast användbar, säger Maria Vidlund.

Förskolorna i Askim-Frölunda-Högsbo har 5,9 barn per medarbetare, vilket enligt brevet är den högsta siffran i staden. Den tuffa arbetsbelastningen gör det svårt att rekrytera. Under 2014 avslutade 18 förskollärare sina anställningar i stadsdelen samtidigt som sjukfrånvaron bland förskolepersonalen ökade från 7,6 till 9,2 procent.

- Även inom skolan har vi problem med sjukskrivningar, både bland lärare och bland chefer. Kvalitén försämras också av att många väljer att säga upp sig och flytta till andra arbetsplatser.

Maria Vidlund och hennes 32 kolleger avslutar brevet med att uppmana politikerna att bryta den långvariga nedrustningen av förskola och skola.

ANNONS

- När vi pratar med skolpersonal runt om i stan förstår vi att även andra behöver spara, men också att vi ligger riktigt dåligt till, säger hon.

Brevet har redan haft effekt. I tisdags hade politikerna i stadsdelsnämnden ett extrainkallat möte och beslutade då att justera ner det aktuella sparbetinget med 15 miljoner kronor. Men de bekymrade rektorerna och förskolecheferna står fast vid sin kritik:

- Vi känner alla starkt att den skola och förskola vi vill ha för barnen i vår stadsdel ska ha möjlighet att ge det stöd varje barn behöver, säger Maria Vidlund.

Enligt Camilla Widman (S), ordförande i SDN Askim-Frölunda-Högsbo, var inte tisdagens möte föranlett av rektorernas brev. I ett pressmeddelande skriver politikerna att de ser en risk för att ytterligare besparingar kan leda till fler sjukskrivningar.

- Vi i stadsdelsnämnden delar oron över de stora barngrupperna, men tyvärr har vi inte haft tillräckligt med resurser för att göra något åt det, säger Camilla Widman.

Hon förklarar att kommunledningen fått information om situationen i Askim-Frölunda-Högsbo. Hennes förhoppning är att de rödgrönrosa kommer att avsätta mer pengar till skola och förskola i den budget som presenteras i morgon tisdag.

- Men vi väntar också på nationella beslut om ökade resurser till kommunerna. Allt hänger ihop, avslutar Camilla Widman.

ANNONS
ANNONS