Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/10

Rekordmånga sprang Specialvarvet

Nästan 2000 löpare med intellektuell funktionsnedsättning fyllde Slottsskogen under Specialvarvet.

Redan under fredagen var folkfesten igång i Slottsskogen, när årets Specialvarv ägde rum för trettonde året i rad. Drygt 2000 löpare med intellektuell funktionsnedsättning i alla åldrar tävlade under en brännande sol. På parkeringen vid Villa Belparc trängdes bussar från hela landet och stämningen var på topp när första gruppen värmde upp med lite gymnastik vid starten nedanför Björngårdsvillan.

LÄS MER: GP storsatsar på Göteborgsvarvet

Löparna hade valt mellan två banor, den röda på 4,1 kilometer eller den blå på 2,2 kilometer. Båda banorna startade i Slottsskogen och avslutades genom Göteborgsvarvsmålet inne på Slottsskogsvallen, med disco, prisutdelning och vattenpåfyllning.
På vägen till mål stod mängder med supportrar och hejade på de tävlande i värmen. Emanel Araya fick en high five av en parkeringsvakt när han swishade förbi i sin rullstol.
– Det var väldigt kul, för att jag vann hela loppet! Nu ska jag hitta min mamma, säger han till GP när han korsat mållinjen hack i häl på sina kompisar.

 

Veteraner på plats

Mikael Jiremyr fick snart kommentatorernas uppmärksamhet när han spurtade de sista meterna in på Slottsskogsvallen. "Honom ska ni hålla kolla på framöver", ropades det från scenen.
– Det var kul, jag har sprungit här innan. Nu är jag jättevarm, säger han och visar stolt upp sin medalj innan det är dags att hitta lite vatten.
På läktaren sitter Jennifer Nilsson, Jenny Klementsson, Rose-Marie Hansson och Terhi Lind och pustar ut. De har åkt hit från Svenljunga på morgonen och har sprungit det längre loppet på 4,1 kilometer. 
– Oh shit! Det trodde jag inte, det var väldigt snabbt, säger Terhi Lind, som precis fått reda på att hon sprungit på under en halvtimme. Det är fjärde gången hon ställer upp i Specialvarvet. 

LÄS MER: Varvet går - se upp i trafiken

 

Unik klassiker

Gänget från Svenljunga är här som en del i den "Unika klassikern", där också skidor, cykel och simning ingår. Dessutom har de slängt in ett extra lopp på vägen, Kretsloppet i Borås i september. Med Specialvarvet avklarat har de alltså tagit sig igenom halva klassikern.
– Nu ska vi fira med att käka lite mat och dansa disco vid bussen. Det är väldigt kul att åka till Göteborg och träffa allt folk som springer här, säger Terhi Lind.
Specialvarvet startade år 2005, då sprang totalt 400 löpare. Sedan dess har det satts nya deltagarrekord varje år och 2017 blev inget undantag. Tävlingen har vuxit sig så stor att man nu har två startgrupper på den kortare banan och löparna kommer hela vägen från södra Sverige ända upp till Norrland.

Mest läst