Rekord för Regnbågsparaden

ANNONS
|

Efter en stökig vädervecka sken solen över Regnbågsparaden i Göteborg i dag. Deltagarna började samlas vid Göteborgsoperan vid 12-tiden, och en timme före avtåg var det redan förfest vid sambasektionen och på Hotel Posts ballongfyllda lastbilsflak. Och mängder av människor hade klätt sig extra färgglatt och glittrigt inför Regnbågsparaden. Bland dem Sarah Dyebye, som kom klädd som Prideängel med gloria och allt.

- Vi här för att fira Pride, säger hon, och konstaterar att det varit lite rörigare att hitta rätt sektion i årets uppställning än i fjol.

Det var inte att undra på. Hundratals människor fortsatte att välla in ända in i sista sekund inför paraden som skulle börja klockan 15, och där extra ekipage anmält sig i sista stund.

ANNONS

Fest med allvar i botten

Även om Regnbågsparaden kanske är en av de folkligaste och festligaste tågen i Göteborg, så bottnar den i ett allvar – paraden som manifesterar allas lika värde, och att kärlek och gemenskap vinner över hat och diskriminering.

En självklarhet kan det tyckas. Och tillströmningen har ökat kraftigt under de åtta år Regnbågsparaden har funnits.

- 2010 gick det cirka 2000 i paraden, i fjol var det 15000 personer och vi har en bra utveckling i Göteborg. Det finns fortfarande negativa attityder mot hbtq-personer, men Göteborg stad har satt upp mål och har en ambitiös hbtq-plan, och det ska inte underskattas i en stad med 55000 anställda, säger Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride, festklädd i smyckad stormhatt och ett snyggt läppstift.

Europride nästa år

Vanligtvis brukar West Prides Regnbågsparad gå på söndagen, sista dagen under Prideveckan. Men i år gjorde man en ändring i programmet för att förbereda inför nästa års Europride, som kommer att gå i Göteborg och Stockholm, och som kommer att ligga i anslutning till Göteborgs kulturkalas i augusti.

- Vi brukar alltid vara med under West Pride. Så länge det finns människor som lever utan rättigheter i världen och Europa, är jag stolt över att gå med i paraden, säger Alf Kjeller, från Stockholm Pride.

ANNONS

Dansparty och nygifta

Årets Regnbågsparad hade 115 olika ekipage, allt från West Pride, de politiska partierna, Göteborg stad, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Chalmers och många fler. Bland annat ett par killar i seglarkläder i en båtkonstruktion som det stod nygifta på, och som fick massor av slängkyssar och grattis på vägen.

Men där det dansades allra mest var vid sambaenheten och bakom Hotel Post och Club Gretas utsmyckade lastbilsflak där dansmusiken dånade och där man verkligen levde upp till dagens gladaste paroll:

- Happy Pride – allihopa!

ANNONS