Erik Nord, chef för länspolisen i Västra Götaland.
Erik Nord, chef för länspolisen i Västra Götaland.

Registret tillgängligt även i Västra Götaland

ANNONS
|

- Så vitt jag förstår fanns det tillgång till registret för övriga polismyndigheter, säger Erik Nord, chef för länspolisen i Västra Götaland.

Det betyder att ni också har tillgång till det?

- Jag förmodar det. Det verkar så. Det fanns en spridning till övriga polismyndigheter.

Har ni använt er av det?

- Det vet jag inte.

Kommer du att ta reda på det?

- Det beror på. Det finns olika typer av register. Belastningsregistret finns det allmänna bestämmelser om. Sedan finns det underrättelseregister som man bygger upp runt enskilda ärenden. Exakt vad det här är för register får de som har upprättat det svara på.

ANNONS

- Sedan kan det självklart bli så att vi får titta på vad uppgifterna använts till. Men i dagsläget är det Skåne som får svara på alla frågor. När vi har fått besked från dem vad det handlar om, får de också ta reda på hur de eventuellt har använts.

Erik Nord tog del av medieuppgifterna om polisens registrering av romer. På måndagsmorgonen ställde han frågor i sin organisation om det stämde att registret också är tillgängligt där.

- Jag fick besked om att det fanns. Det är fullt möjligt att det tar en annan riktning när vi har samlat in uppgifterna. Men det är framförallt Skåne det hänger på, att beskriva vad det är för register.

Vad är din spontana reaktion?

- Det låter märkligt, det kan jag säga. Det är min kommentar.

ANNONS