Regionen satsar på lärlingsplatser

ANNONS
|

Redan i höst kommer Mölndal att kunna erbjuda tio elever som sökt, men inte kommit in på fordonsprogrammet, en lärlingsutbildning. Förebilden är Företagsförlagda gymnasiet på Tjörn.

Tanken är att eleverna två dagar i veckan ska läsa kärnämnen i skolan, tre dagarna får de utbildning på ett företag.

- Egentligen hade vi inte tänkt börja förrän nästa år. Men det här är ett sätt att göra något för de elever som annars inte fått plats. Om tre-fyra år hoppas vi på att kunna erbjuda 200 elever utbildning på det här sättet, främst inom industrin och byggbranschen, säger Björn Sandmark, gymnasiechef i Mölndal.

ANNONS

Och behovet av mer praktiska utbildningar är stort. När reservintagningen för GR:s gymnasier avslutades, hade 200 behöriga elever inte tagits in på nationellt program. De flesta av dem har sökt yrkesförberedande program.

- Intagningspoängen till bygg- och elprogrammen var jättehöga i år, säger Susanne Carlström, på Gymnasieintagningen.

Inom Göteborgsregionen pågår nu diskussioner om hur man ska möta det stora och ökande intresset för yrkesförberedande program. Att som Mölndal erbjuda fler elever företagsförlagd utbildning är en lösning.

- De här programmen är inte lika enkla att starta som andra och kostar mer. Men om man kan jobba mer med företag behöver det inte bli så dyrt. Vi tror också att det är just kopplingen mellan teori och praktik som många efterfrågar, säger Yvonne Barkstedt i GR:s utbildningschefsgrupp.

Målet är att alla niondeklassare ska komma in på sitt förstahandsval.

- Det är en otrolig vinst om alla kan få läsa det de verkligen vill. Då blir det färre avhopp och färre som läser mer än tre år, säger Yvonne Barkstedt.

Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke är en av de skolor som har långa köer till el- och fordonsprogrammet. Gymnasiechefen Jan Östgärd skulle gärna vilja ta emot fler elever. Men brist på yrkeslärare och lokaler sätter stopp.

ANNONS

- Vi utnyttjar redan varenda kvadratmeter. Nu tittar vi bland annat på möjligheterna att ha skiftgång med undervisning på kvällstid, men det är inte så enkelt, säger han.

De elever som inte börjat på gymnasiet erbjuds praktik eller plats på lärcentrum eller individuella programmet. Den som söker om nästa år får lägga till tio poäng till sina betyg. Men det är ingen garanti för en plats.

- Vi tror inte att boomen inom bygg och el kommer att minska. Men om man verkligen vet vilket program man vill gå, kan ju det vara ett alternativ att läsa upp sina betyg och söka igen, säger Susanne Carlström.

Slut på reservintagningen till gymnasiet

ANNONS