Arkivbild: Kallestad, Gorm
Arkivbild: Kallestad, Gorm

Regionen krävs på upphandlingsböter

Västra Götalandsregionen bröt mot upphandlingsreglerna när avtal om mödravård förlängdes utan att upphandlingarna annonserades ut och konkurrensutsattes. Konkurrensverket går nu till domstol med kravet att regionen döms att betala över en miljon kronor i böter.

ANNONS
|

Tvisten gäller att regionen upprepade gånger har förlängt avtal med en leverantör av mödravård i Tjörn och Stenungsund utan att någon ny annons lagts ut. Därmed är det att betrakta som enotillåten direktupphandling, enligt Konkurrensverket.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Göteborg. Kravet är att regionen döms att betala 1 150 000 kronor i böter eller upphandlingsskadeavgift.

– Om upphandlingar sker utan konkurrensutsättning och annonsering finns risken att det är en leverantör som inte ger bäst kvalitet och bästa pris som tar hem affären. De som förlorar på detta är skattebetalarna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

VGR:s upprepade misstag straffar sig

Trots att det aktuella avtalet löpt ut så har det förlängts flera gånger utan ny annonsering. Detta ska haskett även efter att regionens egna jurister har avrått från att förlänga avtalet.

ANNONS

Det är emellertid inte första gången Västra Götalandsregionen gjortotillåtna direktupphandlingar. Dessa två omständigheter anser Konkurrensverket vara försvårande.

– Försvårande omständigheter innebär att Konkurrensverket nu ställer krav på högre böter eller upphandlingsskadeavgift än vad vi skulle ha gjort vid en förstagångsöverträdelse, menar Rikard Jermsten.

Ansvarig politiker försvarar beslutet.

– Vår nämnd har ett ansvar att förse befolkningen med hälso- och sjukvård. Vi var i ett läge där vi först fick information om att införa ett vårdval för mödrahälsovården, sen sköts beslutet upp två gånger, vilket var ett centralt beslut. Då hamnadevi i ett läge där vi fått ett besked om att det skulle införas, så för att kvinnorna inte skulle behöva byta vårdgivare tre gånger inom ett halvår när man är gravid så beslutade vi att det fanns en risk för hälsa och att man skulle tappa bort patienter. Så vi gick emot juridiken och gjorde ingen upphandling för att säkra kontinuitet och vården för de här kvinnorna, säger Nicklas Attefjord (MP), ordförande för Västra hälso- och sjukvårdsämnden i VGR,

Så en miljon i böter är en bättre konsekvens i era ögon?

– Ja, bättre än att missa en cancersvulst eller en kvinna som levde i en våldsutsatt familj. Jämfört med det får det kosta en miljon kronor. Jag försvarar hellre det här beslutet än att behöva försvara att vi utsatt kvinnorna för negativa konsekvenser.

ANNONS

Så tillägger han:

– Ingen har heller överklagat så jag förstår inte Konkurrensverkets position, det är en fiktiv skada som konkurrensverket tagit fram.

ANNONS