Regimtrogen ingen nyhet för personalen

ANNONS
|

Flera anställda och tidigare anställda vid boendena ifrågasätter den förvåning som chefen för de kommunala flyktingboendena uppvisade i samband med att GP i helgen avslöjade att en aktiv anhängare av den eritreanska regimen arbetar vid ett av boendena.

På boendena vistas barn och unga som bland annat flytt just regimen i Eritrea.

–Alla kände till hans åsikter. Såväl chefer som personal. Vi har tagit upp det med vår närmsta chef ett flertal gånger, uppger en av de anställda och beskriver frågan om regimtrogna i personalen och tolkar som anlitas för de ensamkommande Eritrea-ungdomarna som ”en pågående diskussion”.

–Men cheferna var väldigt tafatta i frågan och visste inte hur de skulle agera.

ANNONS

–Visst har det diskuterats, särskilt om tolkarna och att de kan gå regimens ärenden. Det handlar ju om att de unga ska ha förtroende för oss som arbetar här, säger en annan anställd.

–Cheferna var väl medvetna om problemet.

Läs också: Regimtrogen tar emot flyktingbarn i Göteborg

Ungdomshandledaren är sedan många år en offentlig företrädare för den regimtrogna eritreanska närradiokanalen Eritreas röst. Han har också intervjuats som representant för en demonstration som arrangerades till stöd för regimen – och mot regimkritiker som flytt Eritrea – under tiden han arbetade vid boendet.

Samtidigt bedömer Migrationsverket Eritrea som ”ett av världens mest repressiva länder”, som bryter mot mänskliga rättigheter, straffar dem som söker asyl i utlandet och saknar pressfrihet.

Från flera håll får vi nu också veta att personal vid andra boenden tagit upp att personer som arbetar med de ensamkommande ungdomarna från Eritrea bjudit dem till fester och sammankomster som uppfattats som arrangerade av regimvänliga krafter.

–Det är ett enormt problem att ungdomar som är 14–15 år och flyr från regimen kommer till boenden där delar av personalen är regimvänlig. Att de inte vågar lyfta frågor med övrig personal kring dessa frågor är ju naturligt, uppger en tidigare anställd.

ANNONS

När GP på nytt kontaktar enhetschefen för stadens boenden för ensamkommande barn och ungdomar, Grethe Foss, säger hon att omfattningen av den anställdes engagemang inte var känt före GP:s artiklar.

–Vi har känt till att han varit regimanhängare, men jag har aldrig vetat hur hans engagemang sett ut och uppgifterna i artiklarna hade vi ingen aning om.

Många av de uppgifterna vi publicerade är bara en enkel koll bort i artklar publicerade på internet

–Ja, men jag googlar inte 60–70 medarbetare. Det gör jag inte.

Är det inte så att ni känt till de här uppgifterna men inte tagit tag i saken?

–Nej, säger Grethe Foss.

Enligt henne har bara diskussioner förts om vad som kan göras utifall att de upptäcker att en anställd skulle sympatisera med Islamska staten, IS.

–Det vore en mardröm om vi anställde en person som började rekrytera ungdomar till IS.

Gruppchefen för det boende där ungdomshandledaren arbetar bekräftar också i ett sms till GP att hon känt till hans engagemang. Hon skriver att man i Göteborgs stad anställer efter kompetens, inte efter politisk åskådning och att det ”aldrig varit ett frågetecken hos mig eller hans kollegor om att han gör ett gott jobb och särskiljer jobb från privatliv”. Hon avslutar:

ANNONS

”Med dina ifrågasättanden skulle vi i så fall inte kunna anställa invandrare överhuvudtaget”.

ANNONS