Regeringen vill utreda ett Lex Göteborg

ANNONS
|

När utbildningsminister Jan Björklund år 2007 tog upp möjligheten att försummelser av det här slaget skulle kosta kallade han förslaget för Lex Göteborg.

Just Göteborg är den kommun som historiskt har haft svårast i landet att bygga i kapp efterfrågan på förskoleplatser. Inte sedan lagen infördes 1995 har kommunen mer än enstaka månader lyckats erbjuda alla som väntat plats inom fyra månader.

Vid sammanträdet i dag torsdag kan regeringen besluta att tillsätta en utredning. Den får uppdraget att titta på om ersättning till föräldrar för uteblivna inkomster är en bra idé för att få fart på förskoleutbyggnaden.

- Det ska bli besvärligt för kommunerna att inte leva upp till lagen. Och det är inte tillräckligt besvärligt idag, säger biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni till Sveriges Radio P4 Morgon.

ANNONS

En sådan kompensation skulle, om den hade införts i dag, ha blivit ekonomiskt kännbar för Göteborg. Den 30 april i år hade 138 barn väntat mer än fyra månader på plats i Göteborg.

Samtidigt har, som GP beskrivit, Göteborgs stadsdelsnämnder beställt över 6000 nya förskoleplatser för åren 2011-2015. Om och när den utbyggnaden får full effekt ska inte bara kön försvinna utan också antalet barn i förskolegrupperna börja minska. Men där är Göteborg inte riktigt ännu.

ANNONS