Jonas Ransgård (M).
Jonas Ransgård (M).

Ransgård rasar över nedlagd utredning

ANNONS
|

GP har tidigare berättat om den 29-årige valarbetaren som skrev brev till kvinnor med mycket kränkande innehåll. Bland offren finns såväl lokala politiker som kända kvinnor. Nyligen åtalades mannen för olaga hot och sexuellt ofredande.

I breven utgav sig valarbetaren för att vara Jonas Ransgård (M). Han skrev under med hans namn och flera kvinnor kontaktade kommunalrådet och undrade vad det var frågan om.

Jonas Ransgård polisanmälde 29-åringen för förtal. Förundersökningen har dock lagts ner då det gäller förtalsdelen.

- När förundersökningen läggs ner går det att tolka som att det är fritt fram att utnyttja någon annans namn. Men jag kommer att överklaga beslutet, säger Jonas Ransgård.

ANNONS

29-åringen har erkänt att han skickade hot och våldtäktsbrev till kvinnor och att han utgav sig att vara Ransgård. På frågan varför svarar han i förhör: "Jag tog dennes namn för att han var en av de högsta politikerna i kommunen och från ett oppositionsparti. Det slumpade sig så att jag valde dennes namn."

Mannen tillägger i förhör att han inte har något otalt med M-politikern.

Åklagaren Göran Hansson säger att det inte fanns utrymme i lagen att driva ärendet vidare. Att det kan finnas politiska motiv ser han inte heller. Därför lades förundersökningen ner.

- Det är särskilda åtalsregler då det gäller förtal och de uppfylldes inte för att fortsätta förundersökningen, säger han.

Betyder det att det kan vara okej att använda någon annans namn när man hotar andra?

- Nej, vi säger inte att det inte är brottsligt, men det här är inget ärende som staten ska driva. Det går självklart att driva det vidare som enskilt åtal, säger Göran Hansson.

Enskilt åtal gäller för ärekränkningsbrotten (förtal och förolämpning) och kan inte väckas av åklagare, utan av den som utsatts för brottet.

Det är bara under vissa omständigheter som åklagare kan väcka åtal som gäller ärekränkningsbrott. Så står det i lagen.

ANNONS

I det här fallet betyder det att Jonas Ransgård på egen hand kan driva en process mot valarbetaren. Då får han själv stå för eventuella rättegångskostnader.

- Jag tycker inte att det här är en privat tvist. Han angriper mig i mitt offentliga uppdrag. Det är rättssamhället som ska agera, anser Ransgård.

Förutom förtalet har han polisanmält hotbrev, de så kallade Jack och Frida-breven, som 29-åringen också sagt att han står bakom. Även i det fallet är förundersökningen nerlagd. Skälet är att brott inte går att styrka.

Jack och Frida-breven skickades till journalister och politiker i Göteborg. De skrevs under med de påhittade namnen "Jack och Frida Sjöborg." Syftet var att de som kritiserade socialdemokratisk politik skulle hotas till tystnad.

ANNONS