Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) vill ha stopp på raketattackerna. Om inget annat hjälper är han inte främmande för ett förbud.
Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) vill ha stopp på raketattackerna. Om inget annat hjälper är han inte främmande för ett förbud.

Ransgård kan tänka sig raketförbud

Jonas Ransgård (M) vill ha besked om vad kommunen kan göra för att stoppa nya raketattacker. Han utesluter inte ett fyrverkeriförbud.… – Så här kan vi inte ha det.

ANNONS
|

Från flera håll i landet har det kommit rapporter om att folk skickat in fyrverkerier i folkmassor, mot poliser eller till och med kastat smällare som landat i en barnvagn under nyårsnatten. Bland annat har det rullat bilder från Möllevångstorget i Malmö, där det ser ut som att fler raketer riktas mot människor än mot himlen.

Det var också efter hot om raketattacker mot polis och ordningsvakter som Nordstan valde att stänga tidigare på nyårsafton.

– Jag tycker i och för sig att det var en bra åtgärd att stänga Nordstan när det fanns ett konkret hot. Men nu vittnar både polisen och andra om att de här raketattackerna har blivit väldigt mycket vanligare och då måste vi göra någonting, säger kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

ANNONS

– Att det har hänt olyckor, med kombinationen fyrverkeri och alkohol det är en sak. Men att man medvetet ger sig på folk och anfaller blåljuspersonal eller vanliga människor – då är det någonting som är sjukt.

Jonas Ransgård har vänt sig till Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att få en genomgång av vad som gäller juridiskt och vad en kommun kan göra inom ramen för dagens lagstiftning. Finns det inget bra sätt är han inte främmande för ett förbud.

– Det är synd om man ska behöva förbjuda saker som många uppskattar på grund av att ett fåtal missbrukar dem. Men det är möjligt att vi hamnar där. Så här kan vi inte ha det i alla fall. Folk måste ju våga gå ut.

Efter händelserna på nyårsnatten har flera upprörda göteborgare hört av sig till kommunen, med kravet att förbjuda fyrverkerier. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger till P4 Göteborg att det urartat och att hon är förbannad, men att hon inte tagit ställning till om det är aktuellt med ett förbud.

– Jag är osäker på hur vi ska gå till väga, jag vet inte om vi kan förbjuda i generell mening, men vi måste titta på hur vi kan minska det här.

ANNONS

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har sagt till SVT att han inte tycker att det är aktuellt att se över lagstiftningen.

”Det finns möjligheter att inom ramen för gällande lagstiftning begränsa och ingripa när användandet av pyroteknik innebär en risk att skada andra. Jag utgår från att polis och kommuner agerar med de lagliga möjligheter som finns.”

Vid SKL:s styrelsemöte den 20 januari hoppas Jonas Ransgård att få svar på frågan vad kommunen kan göra utifrån den lagstiftning som finns i dag.

ANNONS