På en presskonferens presenterade gruppledarna Daniel Bernmar (v), Karin Pleijel (Mp) och Stina Svensson (Fi) planerna.
På en presskonferens presenterade gruppledarna Daniel Bernmar (v), Karin Pleijel (Mp) och Stina Svensson (Fi) planerna. Bild: Thomas Johansson/TT

Rödgrönrosa hoppas fortfarande locka över S

Socialdemokraterna kommer inte att stödja den nya rödgrönarosa budgeten, med höjd kommunalskatt och sju timmars arbetsdag på äldreboenden. Men de rödgrönrosa hoppas fortfarande locka över S.
– De ser hellre en svår typ av böldpest för välfärden, men vi hade hellre sett att de väljer vår väg, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Förra veckan skrev GP om att de rödgrönrosa bland annat vill införa miljözoner som skulle ställa krav på lätta lastbilar, bussar och personbilar inom samma område, samt införa införa sju timmars arbetsdag, med bibehållen lön, på stadens äldreboenden för att förbättra arbetsmiljön och minska sjuktalen.

På tisdagen presenterade de rödgrönrosa sitt budgetförslag i sin helhet och även besked om hur man vill hantera kommunalskatten.

– På många sätt ser det ekonomiska läget väldigt bra ut. Vi har haft låg arbetslöshet, näringslivet går som tåget, vi har inflyttning så vi växer, men samtidigt ser vi att vi behöver stärka välfärden och göra viktiga investeringar för att bygga Göteborg mer hållbart för framtiden, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS

LÄS MER:Alliansen nära historiskt maktskifte – presenterar Göteborgs nya politik

Nya ishallar och badhus

Enligt de rödgrönrosas beräkningar innebär skattehöjningen ytterligare 407 miljoner i kommunkassan, som vidare kan fördelas till välfärd. För en person med genomsnittsinkomst innebär det 71 kronor mer i månaden, enligt partierna.

En av de större satsningarna i budgeten handlade bland annat om att bygga nya badhus i Östra Göteborg, Majorna, och Västra Hisingen, samt även två nya ishallar i staden. Sammantaget går det åt 520 miljoner till det.

FI lämnade det rödgrönrosa samarbetet under förra mandatperioden efter en konflikt i frågan om ensamkommande med Socialdemokraterna. Nu när S inte längre ingår i samarbetet har de övriga partierna landat i en överenskommelse.

Partierna lägger 19 miljoner kronor på satsningen.

– Vi menar att kommunen måste ta ett större ansvar vid sidan av civilsamhället, säger Stina Svensson (FI), som understryker att det handlar om personer som berörs av gymnasielagen eller söker uppehållstillstånd på nytt.

Hoppas fortfarande på S

På måndagskvällen meddelade S att partiet kommer gå fram med egen budget. Men de rödgrönrosa hoppas fortfarande.

– Gårdagens besked är en stor besvikelse. Jag hoppas att de inser att det här är ett otroligt mycket bättre alternativ för göteborgarna än alliansens budget, säger Karin Pleijel (MP).

Blocket öppnar även för att släppa posten som kommunstyrelsens ordförande till S om de röstar på det rödgrönrosa förslaget, så att det samlar flest mandat.

ANNONS

– De har ju chansen att fortsätta styra staden och fortsätta sitta i förarsätet, som varit viktigt för Socialdemokraterna, som kommunstyrelsens ordförande, säger Daniel Bernmar och fortsätter

– Vill man välja en lunginflammation där man själva får bestämma medicinen eller vill man välja en pest med kraftfulla och stora nedskärningar i kommunen, det är de två alternativen vi står inför.

ANNONS