Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Rödgrönas budget fick tummen upp

  Stundtals ilskna och skarpa replikskiften men till slut blev det som förväntat. Den rödgröna budgeten för 2018 antogs. – Skönt och roligt att vår satsning på jämlikhet gick igenom, sa Ann-Sofie Hermansson (S) efteråt.

  Budgeten från de rödgröna vann med röstsiffrorna 40 mot 36. Beslutet fattas vid halv nio-tiden på måndagskvällen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Det drog ut på tiden och stundtals släpade debatten efter med över en timme jämfört med schemat. När Göteborgs kommunfullmäktige samlades för att besluta om nästa års budget och prioriteringar så omfattade diskussionen allt från vad som egentligen är konst till varför det inte finns drickfontäner när suget efter spontanfotboll sätter in.

  Vissa ideologiska skillnader skar igenom samtliga ämnen. De rödgröna undrade var jämlikheten tagit vägen i Alliansens budget, SD menade att det var tryggheten som borde prioriteras högre och Alliansen menade att den rödgröna budgeten försämrar för näringsliv och företagande. 

  "Det går bra för Göteborg"

  Först ut i debatten var partiernas gruppledare. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) inledde med en lägesrapport för staden.

  – Det går bra för Göteborg. Nationalekonomer har ett knep att räkna byggkranar för att se hur det står till med ekonomin. Göteborg är fullt av byggkranar och fler ska det bli.

  Hon följdes av Moderaternas kommunalråd Jonas Ransgård, som direkt gick till angrepp mot den rödgröna budgeten. Han menade att den är en förlängning av den politik som förs nationellt och som enligt honom leder till ökat bidragsberoende och inte till fler människor i arbete.

  – Ni höjer skatt och ni höjer bidragen. Men när man hamnat i en isvak behöver man hjälp upp, istället springer ni dit med en varm tröja.

  Stor diskussion om LOV

  Ett ämne som gick igen i debatten och som också följt med den kommunala politiken under våren är frågan om lagen om valfrihet (LOV). Bakgrunden är ett beslut från kommunfullmäktige om att lagen om valfrihet ska införas i Göteborg när det gäller daglig verksamhet. De rödgröna var emot beslutet och har inte heller med finansiering för LOV i budgeten. Det har fått Alliansen att mena att de rödgröna obstruerar. Ann-Sofie Hermansson svar var att det är upp till de som står bakom förslaget att hitta finansiering till det.

  – Jag tycker inte det är orimligt att när man lägger sådana här förslag får man ta ansvar och lägga fram pengarna också, sa hon.

  Även det tilläggsyrkande som säkrar finansieringen för LOV, som Alliansen lagt fram, antogs av kommunfullmäktige.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.