Rödgrön spricka om sextimmarsdag

Frågan om sextimmarsdag har skapat en ordentlig spricka hos de rödgröna i Göteborg. – Vi uppnådde ingenting på Svartedalen, säger Tord Karlsson (S). – Tråkigt att han sprider de borgerliga partiernas felaktiga uppgifter, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Försöket med sextimmarsdag på Svartedalens äldreboende fick stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt – och av Vänsterpartiet ses det som en stor succé.

– Försöket visade hur vi kan få anställda att må bättre och få en bättre balans mellan arbete och fritid. Och hur vi kan bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Även Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt är positiv till försöket och i sitt tal på första maj krävde han att liknande försök görs på bred front i hela landet. I den rödgröna budgeten i Göteborg finns det pengar avsatta för nya innovativa arbetslivsinnovationer och Daniel Bernmar ser fler sextimmarsförsök som en självklar del.

ANNONS

Nu kommer kritik från S

Men det är inte aktuellt, enligt Tord Karlsson, biträdande kommunalråd med ansvar för personalfrågor (S).

– Att göra samma sak är på andra ställen är inte innovativt, det blir mer ett sätt att lura folk, säger han.

Hur menar du?

– Det finns nog ingen politiker i Göteborg, vare sig rödgrön eller borgerlig som tror att det går att införa sextimmarsdag som ett generellt sätt att jobba. Men det kan ibland låta så i argumentationen.

Han säger det inte finns någon som helst möjlighet att kommunen skulle ha råd att korta ned arbetsdagen till sex timmar för alla i hela organisationen. Därför ser han fler likadana försök som meningslösa.

– Ska vi införa det i hela äldreomsorgen pratar vi om många hundratals miljoner kronor och pratar vi hela kommunen så är det miljarder. Så återigen: det blir bara ett sätt att lura folk.

"Vi uppnådde ingenting"

Men det är inte bara för att det inte skulle gå att införa sextimmarsdag överallt som Tord Karlsson är skeptisk. Han är också tveksam till om försöket överhuvudtaget gav någonting.

– Det är ett ju faktum att vi blivit väldigt omskrivna, så goodwill har vi kanske fått. Men när jag ser till resultatet så tycker jag att vi åstadkommit väldigt lite, säger Tord Karlsson.

ANNONS

Hur menar du?

– Jag tycker inte att det är speciellt imponerande om man ser till resultaten. Vi har inte uppnått någonting.

Han säger att det finns andra försök som gett betydligt bättre resultat. Framförallt Gerdas gård, som drivs med intraprenad.

– När vi delegerar ned ansvar och befogenheter på golvet, så att människor har möjlighet att påverka sitt eget jobb, då får vi effekt när det gäller sjuktalen.

Ni uppnådde ingenting, enligt Tord Karlsson. Hur ser du på det?

– Det är tråkigt att han sprider de borgerliga partiernas felaktiga uppgifter. Intraprenad är bra, men att det skulle vara bättre är helt enkelt inte sant, säger Daniel Bernmar.

Han håller heller inte med att fler försök bara skulle lura folk.

– Vi har varit tydliga med vad som gäller. Vi har inte lurat någon. Att göra försök är ett utmärkt sätt att visa vilka för och nackdelar som finns. Att det skulle kosta har vi varit helt öppna med. Skulle det ändå vara värt det i vissa fall? Ja, antagligen, säger han.

Sjukfrånvaron ett problem

För Vänsterpartiet är sextimmarsdag en viktig fråga, som partiet kommer att driva hårt i nästa års valrörelse. Daniel Bernmar säger att det handlar om att bygga ett hållbart arbetsliv och motverka en utveckling där allt fler mår allt sämre på jobbet. Inte minst inom den offentliga sektorn.

ANNONS

Att Göteborgs stad har stora problem med hög sjukfrånvaro är ett välkänt faktum. Men den ansvarige för personalfrågor hos Socialdemokraterna vill hellre se att man jobbar med ökat personalinflytande för att råda bot på den situationen.

ANNONS