Råttinvasion på lekland i Göteborg

ANNONS
|

19-åriga Elin Bengtsson från Göteborg har vid flera tillfällenbesökt Lek & buslandetpå Hisingentillsammans med sin kompis och dennes dotter. Hon berättar att flera av hennes vänner också har varit där och noterat att det finns råttor i lokalerna.

– Jag har hört av flera vänner att de sett råttor springa runt där, säger Elin Bengtsson.

Ytterligare en person som besökte Lek & buslandetnyligen vittnarom råttor i lokalerna.

– Jag var där med min familj, för jag har yngre syskon. Då var det en råtta som syntes vid en klätterställning, som den sprang i genom, vi trodde först inte på det. De ska inte finnas på samma ställe där barn leker, säger personen, som vill vara anonym.

ANNONS

Verksamhetschefen: "Mycket beklagligt"

Efter en anonym anmälan till miljöförvaltningen åkte förvaltningens personal till platsen och gjordeett besök, vilket Göteborg Direkt var först att rapportera om.

Enligt ett beslut från förvaltningen framgår det nu att de kräver att leklandet åtgärdar problemen så att råttor inte kan ta sig in i lokalerna. Vidbesöket i augusti bekräftade leklandets verksamhetschefatt de har haft problem med råttor och att de också har tagit hjälp av ett företag som jobbar med skadedjursbekämpning.

–Självklart är det mycket beklagligt att råttor har tagit sig in.Vi på Lek & buslandet har tagit problemet på största allvar och har med hjälp av Anticimex fått hjälp och anvisningar kring hur vi ska arbeta för att kunna få bukt med problemet, säger verksamhetschefen Sara Lisa Stenpil till GP.

Råttorna finnsi soprummen, i ett kafé och i lekrummen, under bland annat lekställningar. Leklandet har nu sattupp fällor för att få bort råttaktiviteten.

–Så fort vi uppmärksammade problemet med råttor i vår lokal kontaktade vi såväl fastighetsägaren ochAnticimex för att tillsammans söka en lösning på problemet, sägerSara Lisa Stenpil.

Miljöförvaltningen kräver åtgärder

I miljöförvaltningens beslut skriver man att råttorna ha kommit in genom avloppet, men de kan också ha tagit sig in via soprummet där det ska ha funnits stora hål till porten. Från soprummet ska det också ha funnits glipor under en dörr in till lokalen med lekrummen.

ANNONS

LÄS MER:Barnkalas slutade i kaos och panik

De skriver även att råttornakan ta sig upp till lösgodiset i lokalerna samt attdet fanns glipor in till köket där råttor kunnat ta sig in. Råttorna har också kunnat ta sig in i rummet där leklandets elcentral finns.

För att bekämpa råttorna ska personalen kontrollera samtliga fällor två gånger dagligen, sätta ut extra fällor på kvällarna och städa lekrummen och kaféet varje kväll.

Senast den 1 september i år måste de ha åtgärdat bristerna för komma till rätta med rått-problemen.

Ökad råttbekämpning i Göteborg

GPhar tidigare skrivit om att Göteborg kämpar mot växande problem med råttor. På tre år har park- och naturförvaltningen ökat sin råttbekämpning med 50 procent. Värst är det vid Domkyrkan, där marken på sina ställen är söndergnagd av råttor.

Men det är inte baraPark- och naturförvaltningen som har fått skala upp sin råttbekämpning de senaste åren. Anticimex ökade antalet saneringar med 19 procent mellan 2014 och 2016. Park och natur har i dag råttbekämpning på 52 platser i staden jämfört med förra årets 36.

ANNONS