Bild: Stefan Berg/TT
Bild: Stefan Berg/TT

Råttbajs på pub i centrala Göteborg – förbjuds att servera

Vid en kontroll som miljöförvaltningen gjorde på en bar i centrala Göteborg, som även sitter ihop med verksamhetens restaurangdel, upptäcktes bajs och kiss från råttor eller möss på golvet. Felet är så allvarligt att förbudet inte går att överklaga. – I det här fallet har de två val: åtgärda problemet eller låta bli att servera, säger Daniel Eek från miljöförvaltningen

ANNONS
|

I mitten av juli gjorde miljöförvaltningen en kontroll av en bar och restaurang i centrala Göteborg. Vid kontrollen upptäcktes det att verksamheten inte hanterade maten på ett säkert sätt. Det visade sig att gnagare tagit sig in i både förrådet och baren och lämnatavföring och urin.

– Det är antagligen råttor, men detkan vara möss. Oavsett är det inte bra, säger Daniel Eek, chef för livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen.

Stor smittorisk

Eftersom baren och förrådet är i nära anslutning till köket kan skadedjuren också lätt att ta sig in där. Gnagarna kan därförlättkomma i kontakt med både förvaringen och hanteringen av livsmedel. Det innebär enhälsorisk eftersom gnagarna ofta rör sig mellan bland annat avloppsledningar och andra smutsiga områden.

ANNONS

Miljöförvaltningenanseratt det fanns en stor risk att gnagarna, vars avföringofta bär på smittämnen, kan föra vidare smitta till ytorna som de rör sig på och kommer i kontakt med.

Gäller oavsett överklagan

Då miljöförvaltningen anser attlivsmedlet lätt kan smittas, beslutarde attrestaurangen inte har följtlagen om att säkerställa rutiner att livsmedel inte förorenas av skadedjur.

Bristerna visade sig vara så allvarliga att restaurangen inte baraförbjuds all vidare servering, utan att beslutet även gäller om det överklagas.

– De kan fortfarande överklaga, men om vi inte skriver så här så kan de få fortsätta att servera efter överklagan, tills ärendet kommer till en högre instans. Vi är säkra på vad vi sett och vad de tycker, därför vill vi att beslutet ska gälla direkt, säger Daniel Eek.

Miljöförvaltningen skriver i sitt beslut att förbudet för servering först upphör när restaurangen kan bevisa att lokalen är säker från vidare smittrisker.

– När det är sådana här ärenden, där det ärstor risk att folk blir sjuka, är det vansinne att företaget ska få välja att åtgärda problemet om ett och ett halvt år.I det här fallet har de två val: åtgärda problemet eller låta bli att servera, säger Daniel Eek.

ANNONS