Rätten håller syn på Vårväderstorget

Under tisdagsförmiddagen håller tingsrätten syn på Vårväderstorget och på Vår Krog & Bar. En stor polisinsats ska garantera säkerheten.

ANNONS
|

I en hyrd buss åker domarna, notarien, åklagarna, försvarsadvokaterna och målsägandebiträdena - 25 personer - till Vårväderstorget.

Där skall de skaffa sig en bild av interiören på krogen där morden skedde i mars i fjol, se mördarnas flyktväg och krogens omgivningar.

De åtta åtalade männen kommer - av säkerhetsskäl - inte att vara med.

- Vi har en plan för vad vi vill visa rätten. Men i förväg vill vi inte berätta så mycket om den, av hänsyn till målets karaktär och säkerheten, säger Ulrika Åberg, en av tre åklagare i målet.

Polismästare Emelie Kullmyr är kommenderingschef för polisens insats under tingsrättens besök på Vårväderstorget.

ANNONS

- Det finns ingen direkt hotbild men vi kommer ändå att vara bra bemannade, säger Kullmyr, som avböjer att svara mer detaljerat än så.

Polisens inriktning, förklarar hon, är att huvudförhandlingen skall kunna genomföras utan störningar oavsett om den hålls i rättssalen eller på annan plats. Polisen har klassat hela rättegången, inklusive tisdagens syn, som en så kallad särskild händelse.

Efter att rätten hållit syn på Vårväderstorget, kommer den att åka vidare till de lägenheter som de åtalade använt, i Majorna och i Järnbrott.

Mycket av intrycken kommer att inhämtas genom bussfönstret.

- Vi ska inte gå av på alla ställena. Det handlar om att visa vilken väg bilarna kört mellan exempelvis Rundradiogatan och Vårväderstorget, säger rådman Patrik Claeson, rättens ordförande.

Under måndagen sammanfattade kammaråklagare Niklas Högdén åklagarsidans sakframställning. Målsägandebiträdena yttrade sig om skadeståndskraven. Bakom stängda dörrar visades obduktionsprotokoll och tre filmer som poliser tagit inne på krogen direkt efter skjutningen.

Rättegångsdagen var slut efter en dryg timme. Försvarsadvokaterna tackade nej till att börja sina sakframställningar. Det betyder att åtta advokater under tisdagseftermiddagen ska dela på tre timmar. Var och en kommer alltså inte att säga mycket, en återspegling av deras klienters agerande under polisförhören.

ANNONS
ANNONS